Historisk arkiv

Ny tilstandsrapport om høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tall fra universiteter og høyskoler viser at 85 prosent av studiepoengene studentene planla at de skulle ta i 2010, ble avlagt i form av bestått eksamen. Dette er en liten økning fra året før og befester siste års positive trend.

Tall fra universiteter og høyskoler viser at 85 prosent av studiepoengene studentene planla at de skulle ta i 2010, ble avlagt i form av bestått eksamen. Dette er en liten økning fra året før og befester siste års positive trend. 

 

Dette framkommer i Kunnskapsdepartementets årlige tilstandsrapport for universitets- og høyskolesektoren, som offentliggjøres i dag.

- Universiteter og høyskoler er store samfunns­institusjoner og det er viktig at vi har kunnskap om tilstanden og utviklingen i sektoren. Det bidrar denne rapporten til, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Tilstandsrapporten retter søkelyset mot mange sider av institusjonenes virksomhet, med hovedvekt på kjerneoppgavene forskning og utdanning. I tillegg er internasjonalisering, personale, forholdet til omverden, økonomi og institusjonsprofiler blant temaene i rapporten.

Rapporten viser tilstanden både på sektornivå og i den enkelte institusjon. Blant de mange temaene som inngår i rapporten kan vi trekke fram følgende tendenser, men vil samtidig påpeke at sektortallene kan skjule store forskjeller mellom institusjoner.

Sektortallene:

· I snitt gjennomfører 85 prosent av studentene bachelorgraden på normert tid, tilsvarende tall for master­studenter er 72 prosent. Ved høyskolene gjennomfører i snitt drøyt 50 prosent av masterstudentene på normert tid. Beregningen er et snitt gjort ut fra studentenes tidspunkt for start og slutt ved den enkelte institusjon og tar ikke i hensyn til om studenter har avlagt studiepoeng ved andre institusjoner og får dette innpasset i graden.

· Antall registrerte studenter har steget hvert år de siste fire årene. Mens det var ca. 190 000 regi­strerte studenter i 2007, var tallet nesten 207 000 i 2010.

· Det har vært en svak økning i antall kvalifiserte søkere per studieplass de siste årene, fra 1,4 i 2007 til 1,6 i 2010.

· Institusjoner i og nær de store byene har flest søkere. Mens læresteder i Oslo har rundt tre primær­søkere per studieplass, har en del av lærestedene i de nordligste fylkene en eller færre søkere per plass.

· Andelen innvandrere i norsk høyere utdanning har økt de siste årene og utgjorde drøyt 10 prosent av studentmassen ved norske læresteder. Økningen har i første rekke kommet blant ikke-vestlige innvandrere. Tekniske og natur­vitenskapelige fag er spesielt attraktive for denne studentgruppa.

· I løpet av de ti siste årene har antallet avlagte doktorgrader vokst med 75 prosent, fra 677 i 2001 til 1184 i 2010. 17 institusjoner tildelte egne doktorgrader i 2010, mot 12 for ti år siden. Hoved­tyngden (85 prosent) av norske doktorgrader avlegges ved de fire gamle breddeuniversitetene. Hver tredje avlagte doktorgrad i 2010 kom innen medisin/ helse.

· Antallet utenlandske statsborgere som tar doktorgraden i Norge øker. I 2010 lå andelen på 28 prosent, noe som representerer en dobling på drøye ti år.

· Antall vitenskaplig publiseringspoeng er nå 66 prosent høyere enn i 2004. Det er særlig de mindre og mellomstore institusjonene som har hatt en kraftig vekst i publiseringen, mens veksten avtar ved de fire gamle breddeuniversitetene. 

· Det er en svak nedgang i andelen midlertidig ansatte de siste årene.

Andelen kvinnelige professorer øker sakte men sikkert. I 2010 er andelen kvinnelige professorer 21,6 prosent mot 13,3 prosent i 2001.  

 


Del