Historisk arkiv

Tora Aasland sender brev til sin ministerkollega

Tar initiativ for akademisk frihet i Hviterussland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statsråd Tora Aasland har tatt ledelsen i et initiativ fra europeiske utdanningsministre overfor sin kollega i Hviterussland og advarer mot utviklingen som truer akademisk frihet i dette landet.

Belarus State University

Statsråd for høyere utdanning og forskning, Tora Aasland, er bekymret over tilstanden for akademisk frihet i Hviterussland. Hun har nå fått med seg utdanningsministre fra seks andre europeiske land som sender et felles brev til sin kollega i Hviterussland.

 

Tora Aasland og minstrene for høyere utdanning fra Danmark, Estland, Finland, Litauen, Nederland og Sverige skriver et felles brev til utdanningsminister Sergey Aleksandrovich Maskevich og advarer mot utviklingen som truer akademisk frihet i Hviterussland.

Statsrådens henvendelse til sine ministerkolleger er kommet i stand etter initiativ fra den europeiske studentunionen, ESU, gjennom Norsk studentorganisasjon.
- Det er uakseptabelt om studenter og akademikere skal straffes i sine studier for å ha brukt ytringsfriheten, sier statsråd Tora Aasland.

 I sitt brev viser hun blant annet til arrestasjonene av studenter og akademikere under demonstrasjonene etter presidentvalget i desember.

De står i stor fare for å miste arbeids- og studiemuligheter i tillegg til andre straffereaksjoner. Dette og andre alvorlige begrensninger i utdannings- og forskningsinstitusjonenes handlingsrom, utgjør en trussel mot den akademiske friheten i landet.

Spesielt tar hun opp konsekvensene for Hviterussland når høyere utdanning i Europa for øvrig vokser sammen som ledd i den såkalte Bologna-prosessen. Det vil være svært uheldig om Hviterussland stiller seg utenfor den europeiske kunnskapsutvekslingen. 

I brevet inviteres det til akademisk samarbeid, men det vil avhenge av at myndighetene i Hviterussland viser at de respekterer akademisk frihet og andre grunnleggende menneskerettigheter.

Bilde: Belarus State University