Historisk arkiv

Bruno Latour mottok Holbergprisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Holbergprisen ble i dag delt ut under en høytidelig seremoni i Håkonshallen i Bergen. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen overrakte prisen til den franske antropologen og sosiologen Bruno Latour. Bruno Latour er professor ved Sciences Po i Paris.

I Holbergkomiteens begrunnelse står det at ”Latour har foretatt en ambisiøs analyse og refortolkning av modernitet, og har utfordret fundamentale begreper som distinksjonen mellom moderne og før-moderne, natur og samfunn, menneske og ikke-menneske”.

Under prisutdelingen i Håkonshallen delte også kunnskapsminister Kristin Halvorsen ut Nils Klim-prisen for yngre nordiske forskere til Ingvild Almås ved Norges handelshøyskole.

Holbergprisen anerkjenner fremragende vitenskapelig arbeid innenfor humaniora, samfunnsvitenskap, jus eller teologi. Prisen er på 4,5 millioner kroner. Holbergprisen ble opprettet i 2003 etter initiativ fra regjeringen.

Nils Klim-prisen deles ut årlig til en yngre nordisk forsker innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus eller teologi. Prisen er på 250.000 kroner.

Holberg i skolen
Tidligere på dagen delte kunnskapsminister Kristin Halvorsen ut førstepremien i Holberg i skolen til Håvard Dingen og Benjamin Aanes ved Bergen Katedralskole for prosjektet: ”Det Bergenske Dampskibsselskap under andre verdenskrig. Sannheten under okkupasjonstiden.”
Holbergprisen i skolen er en forskningskonkurranse for elever i videregående skole og skal blant annet bidra til at barn og unge blir interessert i fagområdene samfunnsfag, humaniora, juss og teologi og bidra til å stimulere nysgjerrighet og entreprenørskap.

Her kan du lese mer om Holbergprisen.