Historisk arkiv

Vinnere av Kavliprisen 2010 vant årets Nobelpris i medisin.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

To av vinnerne av Kavliprisen for 2010, James E. Rothman og Thomas Südhof, ble kunngjørt til Nobelprisvinnerne i medisin.

To av vinnerne av Kavliprisen for 2010, James E. Rothman og Thomas Südhof, ble kunngjort til Nobelprisvinnerne i medisin.

Nobelprisen i medisin er tildelt de amerikanske forskerne James E. Rothman, og Randy W. Schekman samt tyske Thomas Südhof. De tre får prisen for sin forskning på transportsystemer i kroppens celler.

Tildelingen ble kunngjort av Karolinska Institutet i Stockholm mandag 7. oktober. Den svenske vitenskapsjournalisten Karin Bojs påpeker overfor NTB at Rothman, Schekman og Südhof nylig ble belønnet med Laskerprisen, som også henger svært høyt.

De tre får nå nobelprisen for sin kartlegging av transporten av molekyler inne i cellene og ut fra cellene, forklarer den svenske professoren Klas Kärre.

De tre prisvinnernes forskning handler om små «pakker» som kalles vesikler, og som er en form for mikroskopiske beholdere der ulike stoffer kan lagres og eventuelt transporteres.

I 2010 fikk Rothman og Südhof Kavliprisen for fremragende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

-Kavliprisen gir honnør til tverrfaglig, grensesprengende forskning. Prisen er et viktig virkemiddel for synliggjøring av, og rekruttering til, naturvitenskapelige fagfelt, sa daværende statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland.

Kavliprisen er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, The Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi, og ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald.

Les mer om Kavliprisen

Mer om Nobelprisen i medisin