Historisk arkiv

Endringer i fagskoleloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Med forslagene om endringer i fagskoleloven ønsker Regjeringen blant annet å klargjøre fagskoleutdanningenes plassering i utdanningssystemet.

Regjeringen fremmer i dag forslag om endringer. Forslaget innebærer at godkjenningsprosessen for større fagskoletilbydere skal bli lettere. Samtidig presiseres koblingen mellom fagskoleutdanning og yrkeslivet. Betegnelsene ”fagskole” og ”fagskoleutdanning” beskyttes, for å sikre studenter mot useriøse tilbydere.

Kunnskapsdepartementet varslet i fjor vår Stortinget om at det ville bli foretatt en gjennomgang av både friskoleloven og fagskoleloven, og at forståelsen av begrepet yrkesrettet utdanning skulle vurderes som et ledd i denne gjennom­gangen. 

Med forslagene om endringer i fagskoleloven ønsker Regjeringen å klargjøre fagskoleutdanningenes plassering i utdanningssystemet. Regjeringen ønsker å tydeliggjøre at utdanningene er yrkesrettede utdanninger, på nivå over videregående opplæring.

Hovedpunktene i lovforslaget:

  • Lovens formål og virkeområde:
    Det foreslås at det lovfestes at fagskoleutdanning skal gi en selvstendig kompetanse som kan brukes i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak.
    Det foreslås som hovedregel at loven skal gjelde for virksomhet i Norge.
  • Godkjenning:
    Hovedregelen vil fortsatt være at den enkelte fagskoleutdanning godkjennes med NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som godkjenningsmyndighet, men tilbydere som sådan skal under visse vilkår kunne få godkjenning, og med det få rett til å opprette tilbud. Det foreslås lovfestet at alle tilbydere av fagskoleutdanning skal ha et tilfredsstillende internt system for kvalitetssikring.
  • Det foreslås lovfestet at alle tilbydere av fagskoleutdanning skal ha et tilfredsstillende internt system for kvalitetssikring.
  • Organisering og ledelse:
    Det foreslås at bestemmelsene om organisasjon og ledelse tydeliggjøres i loven. Videre foreslås en bestemmelse som hjemler adgang til tidsavgrensede organisatoriske forsøk.
  • Offentlig tilskudd til fagskoleutdanning:
    Finansiering av fagskoleutdanning skal fortsatt være en budsjettstyrt ordning.
  • Egenbetaling:
    Det foreslås lovfestet at offentlig tilskudd og egenbetaling skal komme studentene til gode.
  • Beskyttelse av betegnelser:
    Betegnelsene ”fagskoleutdanning” og ”fagskole” foreslås gitt en rettslig beskyttelse i loven. Det foreslås samtidig at det stilles krav til tilbyderne om registrering i Enhetsregisteret.