Historisk arkiv

Vil lovfeste frukt og grønt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Rett til videregående opplæring for flere voksne, og plikt for skoleeiere til å tilby frukt og grønnsaker til elevene. Dette er to av forslagene til lovendringer som nå sendes på høring fra Kunnskapsdepartementet.

Illustrasjonsbilde av frukt.Rett til videregående opplæring for flere voksne, og plikt for skoleeiere til å tilby frukt og grønnsaker til elevene. Dette er to av forslagene til lovendringer som nå sendes på høring fra Kunnskapsdepartementet.

 

 

Rett til videregående opplæring for flere

Ungdom som har fullført grunnskole har rett til videregående opplæring. Voksne født før 1978 med fullført grunnskole har etter dagens regler rett til videregående opplæring dersom de ikke tidligere har fullført slik opplæring. En del personer står likevel uten en slik rett. Dette gjelder personer som er født i og etter 1978, og som ikke har tatt videregående opplæring, eller som har falt fra underveis. Det foreslås å utvide retten til videregående opplæring ved at alle som ikke har fullført slik opplæring tidligere, fra og med det året de fyller 25 år, gis rett til slik opplæring. Regjeringen har foreslått å bevilge 21 millioner kroner til formålet i statsbudsjettet for 2008.

Lovfestet frukt og grønt

Det er et mål at barn og unge skal ha gode kostholdsvaner som bidrar til et godt læringsutbytte i skolen. Ordningen som er innført med gratis frukt og grønnsaker for ungdomsskoler (8.-10. trinn) og kombinerte skoler (1.-10. trinn) foreslås nå lovfestet. Dette vil innebære at skoleeiere får plikt til å tilby elevene frukt og grønnsaker.

I tillegg foreslås det endringer på blant annet disse områdene:

  • Enklere saksbehandlingsregler for vedtak om spesialundervisning
  • Rett til særskilt språkopplæring for minoritetsspråklige elever i videregående opplæring
  • Utvidelse av mandatet til Foreldreutvalget i grunnskolen (FUG) til også å omfattet første året i videregående opplæring
  • Utvidelse av retten til tegnspråkopplæring i grunnskolen

 Det tas sikte på at lovforslagene fremlegges for Stortinget våren 2008 med ikrafttredelse høsten 2008.