Historisk arkiv

Minoritetsspråklige foreldre - en ressurs i barns læring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

– Et godt samarbeid mellom minoritetsspråklige foreldre og skolen er et viktig steg på veien til at vi kan dra nytte av hverandres ressurser, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. I dag kom rapporten som presenterer vellykkede tiltak og kriterier for å oppnå et slikt samarbeid.

Evalueringen av prosjektet ”Minoritetsspråklige foreldre – en ressurs for elevenes opplæring i skolen”  ble i dag presentert av Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG), Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet. Noen av tiltakene som har vist seg å være svært vellykket, er blant annet leksehjelpgrupper med foreldre, mødregrupper, tilrettelegging av foreldremøter og minoritetsspråklig ressursnettverk (MIR).

– Vi håper rapporten vil inspirere skoler og kommuner til å inkludere og ta i bruk minoritetsspråklige foreldre som en ressurs. Det har vært svært inspirerende å lese om ulike tiltak ved prosjektskolene. Jeg er imponert over nytenkning og innsatsen som har gjort dette mulig, sier Djupedal.

Prosjektet har vært ett av tiltakene i strategiplanen "Likeverdig utdanning i praksis! 2004-2009". Evalueringen viser at man i prosjektet har lyktes med å etablere en god dialog mellom minoritetsspråklige foreldre og skolen. Den viser også nødvendigheten av at både kommunal ledelse, skoleledelse og personalet ved skolene må ta ansvar for å prioritere arbeidet og videreføre erfaringer for å lykkes. Andre viktige suksesskriterier er å gjennomføre en kontinuerlig evaluering av tiltakene, samt sørge for at det finnes faglige nettverk for erfaringsutveksling.

Prosjektet har vært ledet av FUG, og leder Loveleen Rihel Brenna kaller rapporten en skattekiste for ansvarlige myndigheter. – Her har man eksempler på konkrete tiltak som gir resultater. Når skolen involverer foreldre gir det gevinster for elevenes trivsel og læring. Prosjektet viser at den enkelte skole og kommune må ha et ressursperspektiv på mangfoldet blant foreldre. Båstenkning må unngås og det må jobbes med holdningene til minoritetsspråklige foreldre, sier Rihel Brenna.