Historisk arkiv

Tiltak for en inkluderende skole

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Regjeringen foreslår at det bevilges 10,8 millioner kroner til innføring av rett til skyss for funksjonshemmede til og fra skolefritidsordningen fra og med høsten 2010. – Et slikt inkluderende tiltak for funksjonshemmede elever er viktig for å bidra til å bygge ned samfunnsskapte barrierer for funksjonshemmede, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Manglende transportmuligheter er dokumentert å være en av de hyppigst oppgitte barrierene for deltakelse i fritidstilbud for barn og unge med nedsatt funksjonsevne Det er derfor viktig å inkludere disse elevene i tilbud som gis andre elever. En rett til skyss til og fra SFO vil bidra til å bygge ned barrierer for funksjonshemmede.

Program for basiskompetanse i arbeidslivet

Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til Program for basiskompetanse i arbeidslivet (BKA) med 10 millioner kroner. BKA er et ledd i regjeringens kompetansepolitikk og skal bidra til at voksne får den basiskompetansen som er nødvendig for å mestre krav og omstilling i arbeidslivet.

Det er dokumentert at BKA treffer målgruppen godt og de siste årene har programmet omfattet stadig flere små og mellomstore bedrifter, bransjeorganisasjoner og opplæringskontorer. Det er igangsatt egne delprosjekter rettet mot varehandelen og byggenæringen, og utviklet samarbeid med NAV for tiltak mot arbeidsledige med svake grunnleggende ferdigheter og ungdom som har falt utenfor arbeidsmarkedet og utdanning. 

Programmet opplever stor pågang fra virksomheter om støtte. Til 2010-utlysningen har Vox (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) mottatt 340 søknader på til sammen 165 millioner kroner. En foreløpig vurdering viser at rundt 285 søknader er kvalifiserte, noe som vil utgjøre et tilskudd i størrelsesorden 110-120 millioner kroner.

Holocaustsenteret

Senteret er en viktig aktør i arbeidet med å bekjempe antisemittiske holdninger og fordommer mot minoriteter. Senteret formidler kunnskap til lærere, elever og lærerinstitusjoner. Regjeringen foreslår en bevilgningsøkning på 2 millioner kroner til Holocaustsenteret.

Full barnehagedekning

Regjeringen har, ut fra gjeldende regelverk om rett til barnehageplass, oppnådd målet om full barnehagedekning. Det er bevilgningsmessig lagt til rette for at om lag 275 600 barn har en barnehageplass ved utgangen av 2010, noe som tilsvarer en dekningsgrad for barn i alderen 1-5 år på 89 prosent.