Historisk arkiv

Kulturbudsjettet 2009

22 millioner kroner mer til Arkivverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen øker driftsbevilgningen til det statlige Arkivverket med 22,4 millioner kroner i 2009 til nær 240 millioner kroner.

Økningen skal særlig gå til å dekke økte driftskostnader og husleie i forbindelse med nye permanente lokaler ved Riksarkivet/Statsarkivet i Oslo, Samisk arkiv i Samisk vitenskapsbygg i Kautokeino og midlertidige lokaler ved Statsarkivet i Bergen. Det er også lagt inn midler til investeringer i utstyr ved Samisk arkiv.

Det statlige Arkivverket består av Riksarkivet, åtte statsarkiv og Samisk arkiv. Et omfattende behov for å bygge opp kapasiteten i Arkivverket, ble slått fast allerede i St.meld. nr 22 (1999-2000) Kjelder til kunnskap og oppleving og senere gjentatt i St.meld. nr. 48 (2002-2003) Kulturpolitikk fram mot 2014, med tilslutning fra Stortinget. Arkivverkets viktigste oppgaver er å ta vare på arkivmateriale fra statlige virksomheter, gjøre materialet tilgjengelig for bruk, føre tilsyn med arkivarbeidet i staten, fylkeskommunen og kommunen og bidra til at private arkiver blir bevart.