Historisk arkiv

Kulturbudsjettet 2009

Historiens største løft for norsk film: 50 millioner kroner i økning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Regjeringen fortsetter satsingen på film og vil styrke filmfeltet med 50 millioner kroner. Til sammen 603 millioner kroner bevilges til norsk film i 2009, 326,4 millioner kroner er direkte støtte til filmproduksjoner.

Av økningen går 34,2 millioner kroner til filmproduksjon, og 10,6 millioner kroner går til regional filmsatsing. 2,5 millioner kroner er frigjort gjennom at FILM&KINO overtar ansvaret for driftstilskudd til cinematekene i Bergen, Trondheim og Tromsø.

I tillegg frigjør enkelte tekniske endringer i budsjettet 2,7 millioner kroner. 

Regjeringen har siden 2005 økt bevilgningene til filmformål med 157 millioner kroner. Målene er at det skal produseres minst 25 langfilmer per år i gjennomsnitt, blant dem fem dokumentarer og fem barne- og ungdomsfilmer. Norge skal ha et sterkt produksjonsmiljø med økt talentutvikling og profesjonalitet i alle deler av produksjonen.

Det er også et mål at det skal bli solgt minst 3 millioner billetter til norske filmer i 2009, noe som tilsvarer cirka 25 prosent av kinomarkedet.  

Regjeringen ønsker at flere norske filmer skal nå ut til et internasjonalt publikum og øker derfor lanseringsstøtten til norsk film med 2 millioner kroner til 6 millioner kroner, en økning på 50%.