Historisk arkiv

Kulturbudsjettet 2009

NRK-lisens prisjusteres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Kringkastingsavgiften foreslås prisjustert med 124 kroner i 2009 og blir på 2335 kroner. Økningen bidrar til at NRK får kompensasjon for lønns- og prisvekst og for økning av pensjonsforpliktelsene.

NRK skal opprettholde god bredde i innholdstilbudet, videreføre den positive utviklingen på internett, bevare posisjonen i et utfordrende tv-marked og videreføre et godt og variert radioinnhold. NRK vil satse på å gi publikum et bedre tilbud på nrk.no og i de tradisjonelle radio- og fjernsynskanalene.

Siden 1998 er det lagt til grunn at kringkastingsavgiften bør økes tilsvarende forventet pris- og lønnsvekst. Eventuelle økninger utover dette må vurderes og begrunnes særskilt. Den foreslåtte økningen av kringkastingsavgiften skal dels kompensere for forventet pris- og lønnsvekst i 2009 og for en økning av pensjonsforpliktelsene som følge av overgang til ny regnskapsstandard. 

44 kroner av økningen er begrunnet med de økte pensjonsforpliktelsene. De resterende 80 kronene skal kompensere for forventet lønns- og prisvekst. NRK må for regnskapsåret 2009 tilpasse driftsutgiftene til inntektene.  

I budsjettproposisjonen for 2008 ble det lagt inn en forutsetning om at 20 kroner av lisensøkningen skulle kompensere for engangskostnader knyttet til investering i programbank. Det er tatt hensyn til dette i forslaget for 2009.