Historisk arkiv

Sterk satsing på kultur i Nordområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kultur- og kirkedepartementet

Solide økninger til både nasjonale og regionale tiltak og institusjoner i den nordlige landsdelen i statsbudsjettet for 2010.

I august ble Mulighetenes landsdel – handlingsplan for kultur i Nordområdene presentert. Den norsk-russiske handlingsplanen for kultursamarbeid i Nordområdene ble signert av de to landenes kulturministre i januar 2009.

Regjeringen følger opp disse planene med å øke tilskuddene til mange kulturaktører i Nord-Norge.  Blant annet får Nordnorsk Opera og Symfoniorkester 10,2 millioner kroner mer enn i fjor. Den nye institusjonen har utgangspunkt i Tromsø Symfoniorkester, Bodø Sinfonietta, Opera Nord og Musikkteateret i Bodø og spilte sine første konserter i august i år.

Regjeringen øker den særskilte bevilgningen til kultursamarbeid i Nordområdene og til det norsk-russiske kultursamarbeidet med 4 millioner kroner. Tilskuddet går til aktører i Nordområdene som bidrar til grenseoverskridende kultursamarbeid, blant annet kulturprogrammet Barentskult (+ 1,5 millioner kroner), Pikene på broen (750 000 kroner) og Samovarteatret (+250 000 kroner).

Regjeringen bevilger også midler til norsk-russiske samarbeidsprosjekter på regionalt nivå. Blant annet går 500 000 kroner til utvikling av en norsk-russisk bibliotektjeneste i Kirkenes og 500 000 kroner til etablering av en norsk-russisk møteplass for jazz knyttet til musikkmiljøet i Nordland og Arkhangelsk.

En rekke samiske kulturtiltak får en samlet økning på 10 millioner kroner. Dette inkluderer en rekke festivaler og institusjoner, blant annet Riddu Riđđu Festivála, Beaivvás Sámi Teáhter og andre teatre og Samisk filmsenter i Kautokeino.

Videre får Hålogaland teater og Nordland teater en økning på 2,5 millioner kroner hver. Museum Nord får et tilskudd på 12,1 millioner kroner, en økning på 1 million, som går til Lofotr Viking Museum.

Regjeringen satser også videre på kulturbygg i landsdelen. Hamsunsenteret får et investeringstilskudd på 15 millioner kroner. 10 millioner kroner går til Kulturkvartalet, et nytt konsert- og teaterhus i Bodø, og Ája Samisk senter får et tilskudd på 7,3 millioner kroner til nye lokaler for museumsvirksomheten og det samiske biblioteket.

Film har også en sentral plass i handlingsplanen for kultur i Nordområdene. I 2010 foreslår regjeringen en rekke økninger på området, blant annet til Internasjonalt samisk filmsenter og til Tromsø internasjonale filmfestivals samarbeidsprosjekter med Russland.