Historisk arkiv

Med Haga rundt i landet 21. juni

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga besøkte torsdag 21. juni Akershus og Hedmark.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga besøkte torsdag 21. juni Akershus og Hedmark.
 

Ski

Informasjonsprogrammet for Universell Utforming i byggsektoren markerte starten på sin informasjonskampanje på torget i Ski.  I et samarbeid mellom Husbanken, Ski kommune og Skanska Bolig skal det bygges opp et universelt utformet boligkompleks på 400 boliger på Finstad. Haga holdt en tale om viktigheten av at alle mennesker har like muligheter til å delta i samfunnslivet.

- For å oppnå dette må boliger, bygninger og uteområder utformes slik at de kan brukes av alle - uten at de blir hindret. Det er oppmuntrende å se at arbeidet med å stimulere til bygging av slike boliger begynner å gi frukter. Universell utforming er et sentralt tema i arbeidet med ny bygningsdel til plan- og bygningsloven, sa Haga og viste til en befolkningsundersøkelse om temaet.

Informasjonsprogrammet for universell utforming i byggsektoren utlyste også en designkonkurranse for et nytt Haga-bord som vil bli gitt til utvalgte prosjekter. Barn fra Nordre Finstad Barnehage hadde tegnet sine forslag til hvordan et slikt bord kunne se opp. Tegningene ble presentert under arrangementet i Ski.

Barn fra Nordre Finstad barnehage
Barn fra Nordre Finstad Barnehage viser statsråd Åslaug Haga sine tegninger med forslag til hvordan et nytt Haga-bord kan se ut. (Foto: Tor Strand)

Ski-ordfører Amund Kjernli og Åslaug Haga
Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga er strålende fornøyd med hvordan Ski-ordfører Amund Kjernli (med ryggen til) og resten av kommunen har inkludert universell utforming i de kommunale planene. (Foto: Tor Strand)

Nittedal

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga har det overordnede politiske ansvaret for kommunale tjenestetilbud. Statsråden deltok derfor da helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og KS-leder Halvdan Skard skrev under en nasjonal rammeavtale om samhandling på helse- og omsorgsområdet. Det skjedde i en offisiell seremoni under årets jordbærfest ved Døli pleie- og omsorgssenter.

God samhandling i helsetjenesten er viktig for alle pasienter – særlig dem med langvarige og sammensatte lidelser. Mange pasienter er helt avhengige av et velfungerende samarbeid om et helhetlig tilbud. Dette fungerer godt mange steder, men ikke overalt. 

Marit Haugerud Olsen hilste på Åslaug Haga
Marit Haugerud Olsen hadde veldig lyst til å hilse på statsråd Åslaug Haga under jordbærfesten på Døli pleie- og omsorgssenter. (Foto: Tor Strand)

Før underskrivingen av den nasjonale rammeavtalen
Munter stemning før underskrivingen av den nasjonale rammeavtalen om samhandling på helse- og omsorgsområdet. (Foto: Tor Strand)


Statsråd Åslaug Haga understreker behovet for å få flere varme hender inn i omsorgstjenesten. (Foto: Tor Strand)

Fra undertegningen av rammeavtalen.
Rammeavtalen blir underskrevet. Fra venstre fungerende administrerende Ahus-direktør Bjørn Magne Eggen, kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, ordfører i Nittedal Tom Christophersen, leder i KS Halvdan Skard og helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad) (Foto: Tor Strand)

Rena

På Rena ble Åmot, Elverum, Stor-Elvdal, Engerdal og Trysil utnevnt til Grønne energikommuner. I et møte med ordførerne og andre representanter for kommunene og næringslivet på rådhuset i Åmot, fikk statsråden detaljert orientering om energiarbeidet i kommunene. Sør-Østerdalskommunene har vedtatt å arbeide for et omfattende samarbeid om lokale og regionale energi og klimaplaner. Det arbeides også med å bygge opp nasjonal spisskompetanse innenfor bio-energiområdet på høgskoleavdelingene på Rena og Evenstad.

Haga får en orientering om regionsamarbeidet
Statsråd Åslaug Haga får orientering om regionsamarbeidet på energiområdet i Sør-Østerdalen. Nærmest statsråden Åmot-ordfører Ole Gustav Narud. (Foto: Tor Strand)

Kirkenær

Rundtur-dagen ble avsluttet med stor festivitas på torget i Kirkenær i Hedmark. Statsråd Åslaug Haga var invitert for å åpne Grue-kilden - en kunstig bekk nær torget. Bekken i et lite parkanlegg er anlagt for å gjøre sentrum av Kirkenær vakrere, og er et resultat av ungdommen deltok i en idedugnad i regi av Norges Bygdeungdomslag  i 2000.

- Det er for mange stygge steder i Norge. Vi er veldig opptatt av hvordan vi har det inni husene våre, men ikke hvordan det ser ut mellom husene. Mange steder er det jo så ille at du trykker gassen i bånn for å komme deg fort ut av stedet og inn i naturen igjen. Kirkenær har tatt konsekvensen av det og startet et flott arbeide for å gjøre hjemstedet mer attraktivt. Det har dere lyktes med sa Haga.

Så var det kaffe og vafler hos Grue Husflidlag etterpå.

Torget i Kirkenær.
- Det er for mange stygge steder i Norge, sa statsråd Åslaug Haga da hun talte på torget i Kirkenær. (Foto: Tor Strand)

Stor publikumsinteresse
Publikumsinteressen var stor da Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga åpnet  Grue-kilden sammen med varaordfører Åse B. Lillegraven. (Foto: Tor Strand)

Ungdommen i Kirkenær ved den kunstige bekken.
Ungdommen i Kirkenær fikk ideen til den kunstige bekken for å gjøre bygda vakrere. Ungene plukket steiner for å ha i bekken. (Foto: Tor Strand)

Grue Husflidlag.
Grue Husflidlag hadde mye fint og vise fram til en interessert statsråd. (Foto: Tor Strand)