Historisk arkiv

Satser på boliger i distriktene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

I 2012 kan utvalgte kommuner i distriktene få tilskudd til å etablere boliger. Det skal bidra til utvikling av attraktive samfunn. Det et er satt av 20 millioner kroner til ordningen i 2012.

Fra 16. januar kan kommuner søke om å delta. Informasjon om søknad, prosess og kriterier blir lagt ut på Husbankens nettsider. 10 til 12 kommuner i det distriktspolitiske område sone 3 og 4 blir valgt ut til å delta. Tilskuddet blir forbeholdt disse kommunene.

Distriktskommuner med få innbyggere har ofte små og usikre boligmarkeder. I følge NORUT finnes det drøyt 200 slike kommuner. Boligtilbudet kan være begrenset og lite variert. Ledige boliger blir ikke alltid lagt ut for salg. Det er også lav nybygging. Det skyldes blant annet at boligen kan falle i verdi. Dessuten er tilbudet av leieboliger ofte lite. Satsingen skal bidra til økt tilbud av ulike typer boliger i slike kommuner.

Attraktive lokale samfunn avhenger av lønnsomme arbeidsplasser og effektiv og god kommunal service. Et godt boligtilbud er viktig å sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Det legger grunnlaget for robuste samfunn med muligheter for vekst.