Historisk arkiv

Distriktspolitikken virker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Overføring av ansvaret for regionale utviklingsmidler til fylkeskommunene har vært riktig. I fjor delte fylkeskommunene ut 1,2 milliarder kroner til denne distriktspolitiske ekstrainnsatsen.

Overføring av ansvaret for regionale utviklingsmidler til fylkeskommunene har vært riktig. I fjor delte fylkeskommunene ut 1,2 milliarder kroner til denne distriktspolitiske ekstrainnsatsen.

Disse midlene kommer i tillegg til den store og brede politikken innenfor for eksempel landbruk, samferdsel og kommuneøkonomi. Pengene har gått til arbeidsplasser og økt bolyst.

Oxford Research og Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har gjennomført en evaluering av dette virkemiddelet på oppdrag fra departementet.  Dette er første evaluering etter at ansvaret for midlene ble desentralisert til fylkeskommunene i 2003.

 – Det viser at distriktspolitikken virker. Det er viktig med spesielle tiltak hvor fylkeskommunen er en sentral aktør. Det finnes mange muligheter i distriktene, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

-Fylkeskommunene følger lojalt opp de politiske målene, sier Kleppa. – Det er fylkeskommunene selv som vurderer hvilke prosjekter som skal støttes. Det er fylkeskommunene som kjenner de regionale forhold, og som derfor er best til å vurdere hva som fungerer regionalt, sier hun. Det dreier blant annet seg om prosjekter for kvinner og ungdom, stedsutvikling og småsamfunnsutvikling. Midlene bidrar også i stor grad til å heve kompetanse i næringslivet og utvikle nettverk.

Hun er også opptatt av å trekke erfaringene fra denne evalueringen med seg videre inn i gjennomføringen av forvaltningsreformen.

-Evalueringen gir både Kommunal- og regionaldepartementet og fylkeskommunene gode innspill til videreutvikling av dette politikkfeltet. Jeg ønsker en tett dialog med fylkeskommunene om oppfølgingen av rapporten, sier statsråden videre. Hun vil følge opp rapporten blant annet i forbindelse med ny stortingsmelding om distrikts- og regionalpolitikken som er planlagt lagt fram før påske.

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.