Historisk arkiv

Internasjonale observatører vil følge valget til høsten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Cartersenteret vil observere valget i Norge til høsten.

- Jeg er glad for at internasjonale observatører følger valget. Dette bidrar til å opprettholde tilliten til valggjennomføringen, samtidig får vi et blikk utenfra på vår egen valgordning og valggjennomføring. Det er alltid nyttig, og er viktig når vi vurderer eventuelle endringer, sier statssekretær Eli Blakstad.

Etter invitasjon fra regjeringen, og etter å ha vært på et såkalt Needs Assessment Mission-besøk (NAM) i Norge i juni i år, har OSSE besluttet å sende et team av valgeksperter til å observere deler av valggjennomføringen ved høstens valg.

De skal spesielt se på endringer i regelverket, blant annet med hensyn til partifinansiering, det nye elektroniske valgadministrasjonssystemet EVA og forsøket med internettstemmegivning.

Også det amerikanske Cartersenteret er invitert, og vil sende en valgobservatør for å følge forsøket med internettstemmegivning.

OSSE og Cartersenteret samarbeider om det praktiske opplegget for observasjon av internettstemmegivningen, men vil rapportere helt uavhengig av hverandre.

Det første besøket i Norge ble allerede gjennomført i slutten av juli.

OSSE gjennomførte for første gang valgobservasjon her i landet ved stortingsvalget i 2009. Deres anbefalinger fra besøket har vært et viktig grunnlag for departementet når det er vurdert endringer i valgloven.

Ved valget i 2011 sendte OSSE et ekspertteam for å følge forsøket med internettstemmegivning. I etterkant av besøket utarbeidet OSSE en rapport hvor de ga innspill og anbefalinger til departementet. Departementet er takknemlig for OSSEs innspill, som har vært nyttige i det videre arbeidet med å tilrettelegge for forsøk med internettstemming i 12 kommuner i år. 

Kommunal- og regionaldepartementets pressetelefon: 22 24 25 00.