Historisk arkiv

Regjeringsutvalget for distrikts- og regionalpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Mange av de gode løsningene for hvordan staten bidrar til å legge til rette for reell valgfrihet i valg av bosted finnes i skjæringsflatene mellom sektorer og departementsgrenser. Et fast regjeringsutvalg med sju statsråder har ansvar for å følge opp en offensiv satsing på regional- og distriktspolitikken, og for at distriktshensyn blir ivaretatt på alle politikkområder.

Regjeringsutvalget i arbeid.

Utvalget ble startet opp i 2006 og et uttykk for at regjeringen prioriterer distriktspolitikken svært høyt. Utvalget er et politisk verksted for å konkretisere og iverksette den rødgrønne distrikts- og regionalpolitikken. Utvalget skal også sikre bedre samordning på tvers av sektorer og sikre at de departementene som har innflytelse på distriktspolitikken trekker i samme retning. Selve arbeidsformen stimulerer til å få fram nye initiativ på tvers av departementsgrenser.
 
Regjeringsutvalget er sentralt i forhold til å følge opp viktige punkter fra Soria Moria-erklæringen. Stortingsmelding nr. 21 (2005-2006) ”Med hjarte for heile landet”, som er regjeringens handlingsprogram for distrikts- og regionalpolitikken for fireårsperioden, er utarbeidet av utvalget i fellesskap. Utvalget har også en særlig rolle i å følge opp meldingen. Meldingen er handlingsorientert og inneholder innsats og tiltak innenfor en rekke politikkområder, og er en konkretisering av Soria Moria-erklæringen.

Faste medlemmer av utvalget er: Kommunal- og regionalministeren (leder), fiskeri- og kystministeren, fornyings- og administrasjonsministeren, kultur- og kirkeministeren, landbruks- og matministeren, nærings- og handelsministeren og samferdselsministeren. Andre statsråder deltar etter behov.