Historisk arkiv

Evaluering av testvalg høst10/vår11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Høsten 2010 og våren 2011 har ti forsøkskommuner deltatt i testing (pre-piloter)av e-valgløsningen ved å gjennomføre elektroniske valg til ungdomsråd eller rådgivende folkeavstemninger. På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet har spørreinstituttet Synovate gjennomført spørreundersøkelser og dybdeintervjuer blant velgerne i forsøkskommunene.

Høsten 2010 og våren 2011 har ti forsøkskommuner deltatt i testing (prepiloter) av e-valgløsningen ved å gjennomføre elektroniske valg til ungdomsråd eller rådgivende folkeavstemninger. På oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet har spørreinstituttet Synovate gjennomført spørreundersøkelser og dybdeintervjuer blant velgerne i forsøkskommunene. 

De ti pre-pilotene har inngått som en viktig del av videreutviklingen av e-valgløsningen fram mot kommunestyre- og fylkestingsvalget 2011. Se oversikt over hvilke elektroniske avstemninger som har vært gjennomført.

I etterkant av hver prepilot har resultatene vært gjenstand for analyse og vurdering for å videreutvikle løsningen og forbedre velgernes opplevelse av elektronisk stemmegivning.

Synovates spørreundersøkelser ble gjennomført som to webundersøkelser; én blant de som stemte elektronisk og én blant de som ikke stemte elektronisk. Til sammen deltok 2384 respondenter, hvorav 1351 som hadde stemt elektronisk og 1033 som ikke hadde stemt elektronisk.

Deltakerne fikk blant annet spørsmål om brukervennlighet, holdninger til e-valg og om de hadde tillit til at den elektroniske stemmegivningen ivaretar viktige demokratiske prinsipper.

De fleste e-velgere synes internettløsningen for e-valg var brukervennlig og fungerte godt. Enkelte oppgir imidlertid å ha strevet med påloggingen via MinID, og noen har også hatt andre tekniske problemer. Nesten 80 % av respondentene har ”tillit til at ingen kan gå inn og forandre stemmen deres etter at den er sendt”. Om lag to av tre sier ”de foretrekker å stemme elektronisk fremfor på den tradisjonelle måten”, og hele tre av fire er helt eller delvis enig i at ”muligheten til å stemme elektronisk er en selvfølge i et moderne samfunn”. Flere resultater finner du her.

Rapporten fra Synovate baserer seg på testvalg (pre-piloter) som ble gjennomført høsten 2010 og våren 2011 i de ti forsøkskommunene. Testvalgene ble gjennomført for å teste ut og videreutvikle e-valgsløsningen og det valgadministrative systemet. Avstemningene i testvalgene gjaldt valg til ungdomsråd i Ålesund og Bodø, mens det var folkeavstemninger i de øvrige kommunene. I Mandal var for eksempel temaet navn på bro, i Vefsn og Hammerfest var temaet trafikkavvikling og i Tynset var temaet bystatus. Formålet var i hovedsak teknisk, mens temaene og til dels målgruppene var svært avgrenset, sammenlignet med det ordinære kommunestyre- og fylkestingsvalget som nå gjennomføres. Dette er viktig for forståelsen og tolkningen av resultatene. Vi mener at rapporten må leses i denne sammenhengen og at den ikke automatisk kan forskuttere resultatene fra evalueringen av forsøk med elektronisk stemmegivning ved kommunestyre- og fylkestingsvalget. Det vil bli gjennomført en omfattende evaluering av det ordinære valget.

Synovate har også gjennomført dybdeintervjuer blant utvalgte velgere i forsøkskommunene. Dybdeintervjuene har vært gjennomført på telefon med 30 minutters varighet. Intervjuet har vært semi-strukturert, hvilket inspirerer respondenten til å resonnere fritt og uttrykke seg gjennom selvvalgt vokabular. Se Synovates rapport fra dybdeintervjuene her.