Historisk arkiv

Får frem verdier gjennom sang og film

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Prosjektleder og ildsjel Anne Mette Sveum i Østre Toten kommune legger i disse dager siste hånd på en film om kommunen. Filmen tar utgangspunkt i den flotte sangen ”I hoppes”, som i Saman om-sammenheng hadde sin urframførelse på en nettverkssamling i Tromsø i september.

Prosjektleder og ildsjel Anne Mette Sveum i Østre Toten kommune legger i disse dager siste hånd på en film om kommunen. Filmen tar utgangspunkt i den flotte sangen ”I hoppes”, som i Saman om-sammenheng hadde sin urframførelse på en nettverkssamling i Tromsø i september.

 

Prosjektleder Anne Mette Sveum i Østre Toten kommune har laget en egen sang om kommunen
Prosjektleder Anne Mette Sveum i Østre Toten kommune har laget både sang og film om kommunen (Foto: Østre Toten kommune).

De nylig vedtatte verdiene nytenking, kvalitet og respekt skal være grunnsteinen for de kommunale tjenestene i Østre Toten. Det lokale prosjektet til kommunen har som mål å skape en holdningsendring i forhold til sykefravær, samt å forankre de nye verdiene blant de ansatte.

- I mai, ganske tidlig i prosjektprosessen, fant vi ut at vi måtte ha en sang som kjenningsmelodi. Sangen skulle være lett å lære seg, og teksten skulle fronte prosjektets budskap, forteller den engasjerte prosjektlederen.

Siden Sveum fra før av hadde syslet litt med låtskriving, påtok hun seg like godt å forsøke å lage en sang.

- For å få litt ideer, skrev jeg ut arbeidsgiverstrategien til kommunen. Jeg satte meg ned i sofaen hjemme med et glass vin, gitar og skriveblokk en lørdagskveld, og etter et par timer hadde jeg låten klar. Melodien hadde kommet til meg under en joggetur et par dager før, forteller hun.

Spent tok Anne Mette Sveum med seg sangen på neste prosjektmøte, hvor den ble enstemmig vedtatt. Både ordføreren og personalsjefen møtte opp for å høre den flotte sangen.

- Teksten omhandler alle de som jobber hver dag for å løfte de gode verdiene kommunens tjenester skal være bygget på, at kommunen får det til "i hoppes", forklarer hun.


Fra musikk til film

- Den neste ville ideen vi fikk, var å lage en musikkvideo av sangen. På den måten kunne vi ytterligere styrke vårt budskap og løfte vårt omdømme både internt og forhåpentligvis også eksternt, forteller prosjektlederen videre.

Filminnspilling i Østre Toten i forbindelse med Saman om ein betre kommune
Folk har vært flinke til å stille opp for å få filmen om Østre Toten kommune til å bli en realitet (Foto: Østre Toten kommune).

Å få ferdig filmen har vært en lang og krevende prosess.

- Man må være tålmodig, vente på riktig lys og ha vondt i magen med tanke på at en hel dag kan gå i vasken hvis været et dårlig. Jeg har fått testet ut min evne til logistikk og planlegging, og har til tider ligget søvnløs med min kreative hjerne på høygir, innrømmer Sveum.

Kommunen valgte å engasjere Steinar Saltvik i Saltvik Media AS, som har lang erfaring og bl.a. har jobbet for TV-2. Filmteamet har besøkt ulike kommunale arbeidsplasser og forsøkt å få fram bredden blant de ansatte.

- Spesielt har jeg som regissør vært opptatt av å løfte de som ikke får så mye oppmerksomhet i hverdagen, f. eks renhold og vaktmester. Jeg skulle egentlig ønske jeg kunne laget en helaftens film om mine flotte kolleger, men dessverre er det ikke økonomi til dette.

Sveum har bidratt både foran og bak kamera. Hun har vært skuespiller, formidler, innspillingsleder og regissør. Prosjektlederen er full av lovord om beboere ved kommunens bo og servicesentre, foresatte i barnehager og skoleelever som velvillig har stilt seg og barna sine til disposisjon.

- Vi har bare møtt positive mennesker på vår ferd gjennom prosessen, og er utrolig takknemlige for at vi har fått dette til. Nå gleder vi oss til å se resultatet, sier hun.

Filmen skal etter planen vises for kommunestyret 14. November. Den vil også bli lagt ut på internett, bl.a. på nettsidene til Saman om.

- For å få mest mulig blest rundt filmen har jeg dessuten tenkt å kontakte NRK Øst-nytt og lokalavisene, avslutter den engasjerte prosjektlederen i Østre Toten kommune.

Svein Morten Haugerud og Steinar Saltvik poserer foran flotte kornåkre og en innsjø i Østre Toten
Steinar Saltvik og Lars Kristian Skjetne i Saltvik Media AS (Foto: Østre Toten kommune).