Historisk arkiv

Rekruttert til Dyrøy på verdier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Dyrøy kommune i Sør-Troms er en av sytten kommuner som har valgt å jobbe med rekruttering og kompetanse i Saman om ein betre kommune.

Dyrøy kommune i Sør-Troms er en av sytten kommuner som har valgt å jobbe med rekruttering og kompetanse i Saman om ein betre kommune. Dyrøy jobber i nettverk sammen med Saltdal, Brønnøy, Andøy, Hadsel, Sortland, Bø, Lødingen og Øksnes.

Kommunen har en nokså typisk nord-norsk kystbosetning med småbruk langs fjorden der forholdene ligger til rette for det, og innover i dalførene. I løpet av de siste 30 årene er stadig flere gårdsbruk nedlagt, men et positivt trekk i dag er at mye dyrket mark nå tas i bruk igjen. Utfordringene for kommunen er vekst og rekruttering generelt og rekruttering av kompetente folk spesielt.

From Italy with love

Prosjektleder i Dyrøy Italo Profeti kom fra Firenze til Norge for 14 år siden av ren eventyrlyst. Han har rukket å bo flere steder sørpå før han kom til Tromsø for fem år siden. I Tromsø har han tatt en master i psykologi, og der traff han også sin italienske kone som tar doktorgrad i psykiatri. 

Men hvorfor Dyrøy, undrer vi?
- Det ble kjærlighet ved første møte.
De som rekrutterte meg til å jobbe i Dyrøy formidlet verdier som traff meg.
Det ble slettes ikke noe vanskelig valg, verken for meg eller min kone
, forteller han.

For ni måneder siden møtte Italo og kona representanter fra Dyrøy kommune som fortalte om livet og verdiene i kommunen, og de forsto raskt at dette var noe for dem. Mennesket stod i sentrum, de eldre skulle føle trygghet for alderdommen, og syke ville bli tatt vare på.
- De snakket ikke om penger.
Det kom først senere, og det likte vi. Dette var et sted vi ville ta med barna våre og la dem vokse opp. Nå har vi tre barn under tre år, ingen tvillinger. Og ja, vi bidrar gjerne til å øke befolkningen i Dyrøy. Nå tror jeg vi er 1212 innbyggere
, sier Profeti med et glimt i øyet.

Prosjektleder i Dyrøy Italo Profeti (Foto: Anne K. Grimsrud)


Digital kompetanse og nærhet til innbyggerne

Dyrøy kommune har som målsetting å øke den digitale kompetansen gjennom sin deltakelse i Saman om ein betre kommune. Ansatte i helse-, omsorg- og oppvekstsektoren bør ha gode hjelpemidler slik at de får gjort jobben sin. Barnehager har et stort ansvar for å støtte barna som er ’digitale innfødte’ også i deres oppdagelsesreise i de nye teknologiene.
- Men det viktigste for kvaliteten er nok den dialogen vi kan ha med innbyggerne. Foreldre kan snakke med lederne og medarbeiderne i barnehagen i løpet av dagen og være sikre på at barna har det bra, forklarer Profeti.

Profeti forteller at en viktig grunn til at han og kona valgte å bosette seg i Dyrøy var at det er en liten kommune. Størrelsen gjør at han kan gjøre mer for å påvirke utviklingen og nærmiljøet, mer enn han har hatt mulighet til tidligere på andre steder.
- Det beste med jobben som prosjektleder i Dyrøy er den nærheten jeg får til alle som jobber i kommunen. Her er alle på fornavn, og jeg blir kjent med hele mennesket i tillegg til deres arbeidssituasjon. Dessuten er Saman om ein betre kommune et fantastisk navn på et program, og en livsfilosofi som aldri slutter å være aktuell. Om fem år er jeg fortsatt i Dyrøy, og vi utvikler HR-arbeidet videre. Vi skal bli stadig bedre, sier han.
- I tillegg til jobben og alle barna skal jeg ta vare på gården vi har kjøpt og lære meg å dyrke urter og bær. Fra før kan jeg mest om vindruer, men den kompetansen får jeg nok ikke bruk for i Dyrøy, ler han.

Dyrøy kommune greide å tiltrekke seg Profeti og hans familie. Vi er sikre på at kommunen, prosjektet og Profeti kommer til å ha stor tiltrekningskraft framover.

(Tekst og foto: Anne K. Grimsrud)