Historisk arkiv

Innbyggerne er drivkraften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

I Øvre Eiker får de til utrolige ting. I Skotselv står et splitter nytt bygg som rommer kulturhus, flerbrukshall og SFO. Verdien av bygget er mer enn det dobbelte av de 40 millionene kommunen investerte. En strategisk plan for grendeutvikling og massiv innbyggerinnsats gjorde drømmen mulig.

Kommunenes visjon: Sammen skaper vi et livskraftig Øvre Eiker, er ikke et tomt slagord, men en arbeidsmetode. Kommunen har i mange år jobbet godt med partssamarbeid, men de har også plassert innbyggerne i sentrum for alt de driver med.

– Vi er innbyggernes regiassistenter, sier ordfører Ann Sire Fjerdingstad.

Det er få innbyggere i kommunen som ikke kjenner til slagordet, og som på en eller annen måte er involvert i drift og utvikling av kommunen sin.

Skotselv kulturhus

Tettstedet Skotselv er del av en strategi for å utvikle grendene i kommunen. Kommunen er delt inn i tettsteder eller grender, og det jobbes fem år med hvert tettsted for å utvikle det. Dette går på rundgang, noe som gir neste grend på lista fem år til å forberede seg og prioritere sine behov.

– Prosjektet i Skotselv er avsluttet, og Fiskum står for tur. De har sett hva Skotselv har fått til, og jobbet med sine egne planer. De ønsker seg blant annet flerbrukshall, fotballbane og undergang. Vi lytter til grendeutvalgene. Når vi jobber målrettet og de stiller opp, så er vi med, sier Fjerdingstad.

Hvordan får du det til?

Det er formidabelt at Skotselv har klart å mobilisere innbyggerne til en innsats som er verdt det dobbelte av innskuddet til kommunen.   

Fjerdingstad beskriver hva som skjedde den helgen grunnlaget for arbeidet ble lagt.

– Se for deg at noen skal ha en dugnad rundt en skolegård eller en hall. Da møter alle foreldre med spader og trillebår. De som reiste opp på dugnad for å bygge kulturhallen og SFO den helgen hadde ikke bare med seg trillebår, sier ordføreren.

I stedet rykket flere store og små maskiner inn i Skotselv og snudde opp ned på absolutt alt.

– Digre lastebiler trengtes for å flytte masse. Han som hadde ideen, kjørte selv rundt på en firehjuls motorsykkel for å sørge for at alle gjorde det de skulle. Han hadde stålkontroll.

– Den helgen la vi grunnlaget for hallen og kunstgressbanen.  Grendeutvalget så muligheten, så da var det bare å få mest mulig ut av pengene. I stedet for en betalt entreprenør, gjorde lokalsamfunnet jobben på dugnad, forteller Fjerdingstad.

Se film fra Øvre Eiker-dagene her

 

Ny hverdag for SFO-ansatte

Det flotte bygget på Skotselv rommer også en helt ny SFO, hvor både ansatte og unger stortrives. De tidligere lokalene til SFO var nitriste, utslitte og utrygge. Nå er hverdagen en helt annen. Lyse, trivelige lokaler og topp moderne fasiliteter.Elisabeth Enzinger Søhoel og to SFO-jenterProsjektleder i Sammen om en bedre kommune, Elisabeth Enzinger Søhoel i prat med to SFO-jenter.

 

– Hverdagen har blitt lettere og bedre, det har vært helt fantastisk å flytte til nye lokaler, sier barne- og ungdomsarbeider Trine Kristine Braathen og assistent Inger-Lise Bergan.

 

Partssamarbeid og innbyggerinvolvering

I Øvre Eiker kommer politikerne engasjerte innbyggere i møte, og de går sammen i et spleiselag som hittil har gitt stor avkastning for begge parter. Ikke minst får innbyggerne et sterkt eierforhold til stedet sitt.  Ved å gå inn i rollen som tilretteleggere, klarer kommunen å skape en synergieffekt rundt omdømme, rekruttering, kompetanse og frivillighet. Mye av det positive som har skjedd i Øvre Eiker kan spores tilbake til partssamarbeidet som ligger til grunn som arbeidsmetode.