Historisk arkiv

Transportstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Ordningen med nasjonal transportstøtte over kap. 551, post 70 blir ikke videreført etter 2007.

Som følge av gjeninnføringen av differensiert arbeidsgiveravgift fra 2007 opphørte den nasjonale transportstøtteordningen 31.12.2006. Fra 1.1.2007 er det åpnet for at fylkeskommunene selv kan ta i bruk en regional transportstøtteordning. Ordningen skal gjelde fra 2007 til 2013.

Den regionale transportstøtteordningen skal finansieres og forvaltes av hver enkelt fylkeskommune. Det er fylkeskommunene selv som avgjør hvorvidt de ønsker å prioritere midler til transportstøtte. I tillegg til de tre nordligste fylkeskommunene inkluderer ordningen kommuner i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Buskerud.

Transportstøttens siktemål er å redusere de konkurransemessige ulemper som følger av lange transportavstander, vanskelige transportforhold og spredt bosetting for bedrifter som ligger perifert i forhold til mer sentrale områder i Norge.

De nasjonale retningslinjene utgjør et ytre rammeverk for den regionale transportstøtteordningen. Fylkeskommunene må utarbeide egne forskrifter/retningslinjer innenfor disse nasjonale retningslinjene. Fylkeskommunene er således ansvarlig for at ordningen er i henhold til de nasjonale retningslinjene. Det er særlig viktig å sikre at overkompensasjon av transportkostnader ikke forekommer.

Kommunal- og regionaldepartementet er ansvarlig for rapportering av alle midler under ordningen til EFTAS overvåkingsorgan, ESA. Fylkeskommunen skal derfor årlig rapportere på bruken av midler til transportstøtte til Kommunal- og regionaldepartementet.