Historisk arkiv

Kompetansesenterets rolle og oppgaver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Mål
Kompetansesenter for distriktsutvikling får som overordnet mål å være en kunnskaps- og erfaringsbase og støttespiller for helhetlig og bærekraftig utviklingsarbeid i distriktsområder, og aktivt bidra til kompetanseoppbygging om distriktsutfordringer i bred forstand.

Roller og oppgaver
Senteret vil få en viktig funksjon i å understøtte lokalt utviklingsarbeid gjennom kunnskaps- og erfaringsoverføring. Senterets aktivitet skal innrettes ut fra et helhetlig, bærekraftig perspektiv på samfunnsutvikling. Virksomheten må derfor favne bredt både faglig, tematisk og geografisk. Samtidig vil senteret ha begrensede ressurser, slik at det vil måtte gjøres prioriteringer i forhold til faglig og tematisk fokus.

Kompetansesenteret er en nyskaping og skal blant annet fungere som kunnskapsbase og støttespiller for helhetlig lokalsamfunnsutvikling i distriktsområdene. Senteret skal ha særlig fokus på lokalsamfunn og kommuner i distriktene, men vil generelt kunne brukes innenfor alle områder med utfordringer knyttet til folketallsnedgang, næringsutvikling m.m. Senteret skal ikke ha forvaltningsoppgaver (tilskuddsforvaltning etc.).

Konkret vil senteret bl.a. få følgende oppgaver:

  • Innhente og systematisere informasjon om lokale utviklingstiltak, prosjekter og prosesser og identifisere eksempler på vellykkede utviklingstiltak.
  • Formidle informasjonen på hensiktsmessige måter (via bl.a. Internett, publikasjoner, osv.)
  • Aktivt støtte lokale initiativ gjennom bl.a. veiledning til og samarbeid med lokale og regionale aktører om lokalsamfunns- og distriktsutvikling i bred forstand.
  • Framskaffe dokumentasjon om utviklingstrekk og utfordringer i distriktsområder til nasjonale, regionale og lokale myndigheter, politiske miljøer og samfunnsdebatten generelt.
  • Senteret vil ha en viktig rolle som kompetanseorgan, rådgiver og bidragsyter overfor sektormyndigheter i samband med utredninger, høringer osv. med tanke på distriktspolitiske konsekvenser av tiltak innenfor alle viktige sektorer i den ”brede” distriktspolitikken.

Det er i dag ingen organer som har et helhetlig ansvar for de oppgaver som er omtalt ovenfor, verken nasjonalt eller regionalt. Distriktssenteret skal ikke operere i konkurranse med forskningsmiljøene og vil ikke drive forskningsaktivitet selv, men ha en viktig rolle som ”nav” i kunnskapsoppbygging og -formidling på politikkområdet. Kompetansesenteret må i stor grad spille på, og samarbeide med, eksisterende miljøer.

Kompetansesenteret skal først og fremst ha en utviklingsrolle. Senteret skal ikke være "monopolist" på slike oppgaver, men være drivkraft i et nettverk av utviklingsmiljøer og -arenaer. Senteret skal heller ikke fungere som et forsknings- og utredningsinstitutt, men vil kunne få en viktig bestillerrolle i forhold til FoU-miljøer innenfor det distrikts- og regionalpolitiske feltet.

KRD vil arbeide videre med å konkretisere kompetansesenterets oppgaver og funksjoner som et ledd i etableringsprosessen.