Historisk arkiv

Verdiskapingsprogrammet for lokale og regionale parker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Lokale og regionale parker er en samarbeidsmodell for bygdeutvikling og bærekraftig bruk av områder i Norge med særegne natur- og kulturverdier. Hensikten med Verdiskapingsprogrammet er å bidra til lokal og regional utvikling ved å ta vare på og utvikle natur, kultur og miljø og menneskelige ressurser i området. Parkene skal fremme helhetlig steds- og næringsutvikling, og levende bygdesamfunn i områder med slike verdier. Det er satt av 10 mill. kroner på budsjettet i 2012, 2013 og 2014 til programmet.

Fotoillustrasjon, strand, dame, hund

 

Lokale og regionale parker er en samarbeidsmodell for bygdeutvikling og bærekraftig bruk av områder i Norge med særegne natur- og kulturverdier. Hensikten med Verdiskapingsprogrammet er å bidra til lokal og regional utvikling ved å ta vare på og utvikle natur, kultur og miljø og menneskelige ressurser i området. Parkene skal fremme helhetlig steds- og næringsutvikling, og levende bygdesamfunn i områder med slike verdier.

Det er satt av 10 mill. kroner på budsjettet i 2012, 2013 og 2014 til programmet. Det avsluttes i 2014.

Programmet har som mål å øke verdiskapingen i landskapsområder med særegne natur- eller kulturkvaliteter. En park er et sammenhengende landskaps- og identitetsområde av en viss utstrekning.  Størrelsen på området kan variere, men ofte vil et parkområde dekke (deler av) flere kommuner.

I Norge er arbeidet med lokale og regionale parker som plattform for lokal og regional utvikling i en tidlig fase. Flere områder arbeider med parkprosjekter og interessen for park som arbeidsmåte for lokal og regional utvikling er økende. Med denne tilskuddsordningen ønsker Kommunal- og moderniseringsdepartementet å bidra til at park som samarbeidsmodell for lokal og regional utvikling blir godt etablert i Norge. Departementet vil gjennom programmet støtte konkrete prosjekter som bidrar til dette.

Hva er målet med verdiskapingsprogrammet?

Hovedmålet er å øke verdiskaping og næringsutvikling i avgrensede landskapsområder med særegne natur- eller kulturverdier. Tilskuddsordningen skal fremme lokale og regionale parker som samarbeidsmodell for bygdeutvikling og bærekraftig bruk av slike områder.

Delmål:

  • Etablere og videreutvikle lokale og regionale parker som strategi for lokalt og regionalt utviklingsarbeid.
  • Videreutvikle samarbeidsmodeller for lokal mobilisering og langsiktig og forpliktende samarbeid mellom regionale myndigheter, næringsliv, interessegrupper og mennesker som lever i et landskapsområde.

Kompetansesenter for distriktsutvikling spiller en viktig rolle i arbeidet med verdiskapingsprogrammet

Kompetansesenter for distriktsutvikling skal være en aktiv rådgiver og veileder for parkene som får støtte gjennom verdiskapingsprogrammet. Denne rollen skal de også ha for parker som ønsker å søke på programmet. Distriktssenteret skal formidle erfaringer fra prosjektene som får støtte. Kontaktperson hos Distriktssenteret: Roar Werner Vangsnes (roar.vangsnes [a] kdu.no)

Kontaktperson i KMD: