Historisk arkiv

Årets Gullsekker 2011 til Søre Ål skole og forestillingen Kollaps

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kulturdepartementet

Etter å ha vært nominert en gang tidligere, vant Søre Ål skole fra Lillehammer 100.000 kroner og Gullsekken som beste DKS-skole. Teaterkompaniet New International Encounter stakk av med Gullsekken for beste produksjon.

Larvik, 5. april 2011

Etter å ha vært nominert en gang tidligere, vant Søre Ål skole fra Lillehammer 100.000 kroner og Gullsekken som beste DKS-skole. Teaterkompaniet New International Encounter stakk av med Gullsekken for beste produksjon.

Søre Ål skole med blant andre rektor Bodil Alver Moen, feiret sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Ole Walter Jacobsen

GULLSEKKEN1: Søre Ål skole med blant andre rektor Bodil Alver Moen, feiret sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Ole Walter Jacobsen

Gullsekken er Den kulturelle skolesekkens (DKS) egen pris og deles ut for innsats med formidling av kunst og kultur i skolen. Det deles ut to priser på 100 000 kroner for beste skole og beste produksjon. Det er femte gang Gullsekken deles ut. Det var fire nominerte i begge kategorier. Juryen har i år blitt ledet av forfatter og filmekspert Erlend Loe.

Søre Ål skole
Skoleprisen blir delt ut til den skolen som lar alle elevene få møte profesjonell kunst og kultur i skoletiden, og som best klarer å integrere DKS i skolehverdagen. – Vi skal ikke bare utdanne barn og unge til arbeidslivet, men til selve livet. Da er det er viktig med inntrykk fra mange hold, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen da hun delte ut Gullsekken.

På Søre Ål skole er kultur en naturlig og integrert del av elevenes hverdag. Skolen har i over 30 år gjennomført en felles kulturell samlingsstund hver morgen hvor både elever, foreldre og besteforeldre kan delta.

– Vinnerens kulturaktiviteter er godt forankret i skolens planer, med god tid til tilrettelegging i form av for- og etterarbeid. Det må være spennende og utbytterikt å være elev ved Søre Ål skole, sier Erlend Loe.

Det er veldig morsomt å bli anerkjent for noe man tror så veldig på, og som vi bygger hele læringsmiljøet på skolen vår på. Tusen takk! sa rektor Bodil Alver Moen ved Søre Ål skole.

Finalister til beste skole:
Kippermoen skole, Vefsn, Nordland
Høybråten skole, Oslo
Søre Ål skole, Lillehammer, Oppland
Tangen skole, Stange, Hedmark

Teaterkompaniet New International Encounter ved kunstnerisk leder Kjell Moberg stakk av med Gullsekken. Her med bl.a. kulturminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og adm. dir. Torbjørn Almlid i Norsk Tipping. Foto: Ole Walter Jacobsen

GULLSEKKEN2: Teaterkompaniet New International Encounter ved kunstnerisk leder Kjell Moberg stakk av med Gullsekken. Her med bl.a. kulturminister Anniken Huitfeldt, kunnskapsminister Kristin Halvorsen og adm. dir. Torbjørn Almlid i Norsk Tipping. Foto: Ole Walter Jacobsen

Kollaps/Everything Falls Apart
Gullsekken for beste produksjon går til den produksjonen som er best, både når det gjelder kunstnerisk idé og innhold, teknisk og praktisk gjennomføring, og tilrettelegging for elevene.
Prisen gikk til et meget aktuelt teaterstykke. “Kollaps” er et dykk inn i en av de mange historiene som aldri når forsiden av avisen. To gutter blir smuglet fra Øst-Europa til England for å få et bedre liv. Ulike kulturer møtes på den farefulle ferden som ender i Londons undergrunn. Forestillingen er utviklet av NIE – New International Encounter, et internasjonalt teaterkompani med base i Norge.

– Temaet er svært aktuelt, og NIE bruker de fleste av teatrets virkemidler: musikk, lys, animasjon, scenografi og ord. Her er poesi, varme og heftige tablåer på engelsk, norsk, tsjekkisk, tysk og spansk, sier juryleder Erlend Loe.

- Den Kulturelle Skolesekken har vært fullstendig avgjørende for vår utvikling. Muligheten det har gitt for kontinuitet har vært en fantastisk gave til oss som kompani, sa kunstnerisk leder Kjell Moberg i NIE.

Finalister til beste produksjon:
Før det ringer, scenekunst, produsent: Brageteatret
Gjenkjennelsen – ondskapens psykologi, scenekunst, produsent: Grenland friteater
Kollaps/Everything Falls Apart, scenekunst, produsent: teater NIE
Møte med veggen, visuell kunst, produsent: Arne Rygvold og Marit Anna Evanger

Ti år
Gullsekken ble delt ut på Kulturhuset Bølgen i Larvik den 5. april i forbindelse med tiårsjubileet til Den kulturelle skolesekken (DKS). Den kulturelle skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i grunnskolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag.
- Det finnes ikke noe viktigere kulturvedtak, og som har angått så mange mennesker enn Den kulturelle skolesekken. Dette er en av våre aller mest vellykkete kulturordninger, sa kulturminister Anniken Huitfeldt under utdelingen.

Fra overskudd til kultur
Hvert år de siste fire årene er brukt 167 millioner fra overskuddet til Norsk Tipping på Den kulturelle skolesekken.
- Jeg er glad og stolt over at deler av vårt overskudd går til et så godt formål, og spesielt at pengene kommer den oppvoksende slekt over hele landet til gode, sier adm. dir. Torbjørn Almlid i Norsk Tipping.

For ytterligere informasjon
Astrid Holen, sekretariatsleder for Den kulturelle skolesekken, telefon: 926 29 480