Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Oslo og Akershus 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

28.10.2005

Fylkesnytt 1/2005 Oslo og Akershus

28. oktober 2005
Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo og Akershus

2005 har så langt vært et spennende og utfordrende år for landbruksavdelingen i Oslo og Akershus. Sentrale arbeidsoppgaver har vært å utarbeide fremtidsrettede regionale strategier sammen med våre samarbeidspartnere. Dette for å kunne ivareta Fylkesmannens nye rolle på landbruksområdet. Erfaring viser at regionaliseringen medfører økte krav til bl.a. informasjon og etablering av forvaltningsregler, rutiner og systemer. Andre store utfordringer har vært fylkeslandbruksstyrets gjeninntreden som innsigelsesmyndighet, og samarbeidet med miljøvernavdelingen om nytt forvaltningsregime på rovviltområdet. Arbeidet med å arrangere Bynært Streif i Maridalen var en krevende og spennende oppgave.

Strategier

Landbruksbasert næringsutvikling
Det er gjennomført omfattende analyser av situasjonen for landbruket i området. Dette er utført i samarbeid med Norsk institutt for landbruksforskning. I samarbeid med partnerskapet er det valgt en hovedstrategi for landbruksbasert næringsutvikling, som har fokus på produksjonsklynger og nettverk. Fylkesmannen har nasjonale pilotprosjekter på temaene Inn på tunet/levende læring og Økologisk korn.

Regionalt miljøprogram
Hovedsatsingen i miljøprogrammet er å redusere landbrukets erosjon til vassdrag, og utvikle nye virkemidler innen kulturlandskap. Den første søknadsomgangen er nå over. Det kom inn omkring 1700 søknader. 20 % av disse er søknader om Miljøtilskudd-kulturlandskap, og 80 % er søknader om Miljøtilskudd-forurensing. Det er for tidlig å si noe om oppslutningen og søknadsomfanget på de ulike miljøtiltakene, arealomfanget av miljøtiltakene er også ukjent. Fylkesmannen I Oslo og Akershus har sammen med fylkesmannen i Østfold et nasjonalt pilotprosjekt på miljø i vannområdet Morsa. Dette er også pilotprosjekt for implementering av EUs vanndirektiv.

Kulturlandskap. Foto: Bård Løken, Samfoto
Kulturlandskap i Bærum. Foto: Bård Løken, Samfoto

Jordvern
Strategi for vern av jordressurser og kulturlandskap er en konkretisering av nasjonal politikk for vern av jordressurser og kulturlandskap. Strategien gir signaler om hvilken vektlegging som gjøres regionalt, og er sentral i dialogen med kommunene. Sentralt i strategiarbeidet er målsetningen om at omdisponeringstakten for verdifulle jordressurser og kulturlandskap i Akershus skal halveres innen 2010.

Planlagt utvikling?

”Planlagt utvikling?” er en tematisk fremstilling som illustrerer spørsmål som ”Hvordan blir utviklingen i hovedstadsområdet framover? Kan jordressurser, kulturlandskap og biologisk mangfold bevares?”. Den er utviklet av Landbruksavdelingen og Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Arbeidet er støttet av Landbruks- og matdepartementet. Målet med illustrasjonen er at kommunene skal ha et aktivt forhold til problemstillingene, og se disse i et langsiktig perspektiv.

Kulinariske nytelser

Regional Matkultur er et nettverk for alle ledd i verdikjeden regional mat, fra produsenter til foredlere, distributører, utsalgs- og serveringssteder. Akershus og Østfold fylkeskommune satser på å bygge opp nettverket med et to-årig prosjekt, som ledes av reiselivsrådene i fylkene. Aktiviteter som salgskurs for produsenter, kokkesamlinger med utvikling av regionale menyer, studieturer og matbørs skal stimulere til å utvikle Akershus og Østfold til kulinariske fylker.

Felles kartinnsynsløsning

Fylkesmannen og Akershus fylkeskommune er godt i gang med et prosjekt som tar sikte på å lage en felles kartinnsynsløsning. Målet er å lage en kartinnsynsløsning på intranett til bruk i den daglige saksbehandlingen, og en enklere kartinnsynsløsning på Internett.

Frukt og grønt er kult!

Nordberg og Ås ungdomsskoler, samt Bjørkelangen skole er med i prosjektet ”Frukt og grønt er kult!”. Prosjektet er støttet av Landbruks- og matdepartementet og Fylkesmannen. Målet er å gjøre skolekantinene enda grønnere og sunnere, med et variert tilbud av frukt og grønt, melkeprodukter og grove brød, inkludert økologiske produkter. Tilstrømmingen til kantinene har økt, og salget er mangedoblet. Særlig har salget av frukt og grønt økt.

Plommer. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto
Salg av frukt og grønt har økt i skolekantinene ved hjelp av prosjektet "Frukt og grønt er kult!".
Foto: Kerstin Mertens, Samfoto