Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

21.11.2005

Fylkesnytt 1/2005 Telemark

21.11.2005
Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Telemark

Telemarkskua
I 2006 er det 150 år siden Telemarksfeet blei godkjent som egen rase. Telemarksfeet er vår eldste nasjonale storferase, og den første offisielle utstillingen for Telemarksfe var i Kviteseid i Telemark i 1856. I år 2000 var det registrert ca. 580 Telemarkskyr. Fokus og interesse for bevaringsverdige raser og produktutvikling har økt merkbart de siste åra. Nå mener Fylkesmannen i Telemark at tida er inne for å løfte Telemarksfeet opp til heder og verdighet igjen i eget fylke.

Eget meieri
Telemarksforskning i Bø har i samarbeid med aktører i Vest-Telemark arbeidet med å etablere et meieri som skal foredle primært mjølk fra Telemarksfeet til smør og ost. Nå er det beslutta at meieriet skal ligge i Fyresdal. Kommunen går inn og stiller et bygg til disposisjon for virksomheten, og det søkes nå om økonomisk støtte av BU-midlene og Verdiskapings programmet S mat til produksjonsutstyr og markedsarbeid. På sikt vurderer man også å videreforedle kjøttet fra Telemarksfeet på eget kjøtteri i forlengelse av meieriet. I dag er det registrert 89 mjølkekyr og 10 okser av bevaringsverdige raser i fylket gjennom søknad om produksjonstilskudd. De fleste er av Telemarksfe. Visjonen er at det i 2010 skal være 300 Telemarksfe i Vest-Telemark, og av disse skal det være 100 mjølkekyr og et årlig mjølkevolum på 400 000. Det er en utfordring å øke antall Telemarksfe, og skape nødvendig engasjement i fylket for å nå dette målet.

Jubileum
I juni 2006 vil Kviteseid og Seljord kommune markere 150 års dagen for den første husdyrutstillinga der Telemarksfeet var godkjent som egen rase. Kronprinsparet er invitert til denne feiringa. I tillegg jobbes det for å bygge opp et opplevelsessenter med Telemarkskua som utgangspunkt i Seljord.


Telemarksfe.

BU-prisen 2005 i Telemark
BU-prisen 2005 i Telemark er tildelt Epleblomsten A/S ved Britt og Sveinung Sauar på Sauar gård i Sauherad. Hovedproduktet er eplemost basert på lokale råvarer.

Epleblomsten a/s ble startet sommeren 2003 og hadde første produksjonssesong samme høst.

I mars/april 2004 var selskapet utsolgt for varer og hadde ikke noe å selge før i midten av september 2004. 2005 blir det første året med produkter for salg hele året.

I 2003 produserte selskapet totalt ca 40 000 liter eplemost. I 2004 var produksjonen ca. 130 000 liter eplemost. I 2005 legges det opp til å produsere totalt ca 180 000 liter eplemost.

Butikker og restauranter
Utsalgssteder er først og fremst Norgesgruppens butikker ( Spar, Meny, Ultra og Centra).

Epleblomsten startet med Telemark i februar/mars 2004. Høsten 2004 ble markedet utvidet med Vestfold og deler av Buskerud. I 2005 ble markedet ytterligere utvidet med Oslo og Akershus. Selskapet har fått forespørsel fra Ica som ønsker levering men har foreløpig utsatt det. Fra og med julekampanjen vil produktet være ute i ca. 100 butikker. I tillegg til dette omsetter selskapet en del direkte til restauranter og gourmetbutikker.

Nye produkter
Bedriften arbeider med produktutvikling. Høsten 2005 har Epleblomsten også presset moreller, solbær, rips og plommer (ca 2 500 liter). De forsøker seg på produkter som morelljuice og solbærjuice. Dette er ledd i en produktutvikling som skal resultere i nye produkter i 2006.

Bedriften tilbyr også leiepressing av saft for produsenter som ønsker å utnytte egen produksjon til eget salg eller forbruk.

Eple på gren. Foto: LMD

Selskapet har videre utviklet et tilbud hvor grupper tas imot til orientering og omvisning på bedriften. I programmet inngår en enkel servering og historier knyttet til gården.

Epleblomsten vant Innomatprisen i 2004. Prisen ble gitt til det mest innovative matproduktet lansert i Norge i 2004.

Epleblomsten vil i år kjøpe over 200 tonn frukt produsert i Sauherad og selger ut ca 35 000 liter gjennom leiepressing stort sett til eplebønder.

Epleblomsten a/s vil være med å konkurrere om den nasjonale BU-prisen i november.

CowParade i Telemark sommeren 2006
Vel møøøtt til verdens største kunstutstilling. Den kommer til Telemark og skal skape oppmerksomhet om vårt eget Telemarksfe i jubileumsåret.

CowParade Telemark blir unik og ulik alle andre parader fordi den blir skapt utenfor storbyene i et lokalt dugnadslag med fylkesmannen som deltaker. Kunstnere fra Telemark inviteres til å levere inn designforslag. CowParade Telemark vil bli markedsført på organisasjonens hjemmesider på lik linje med eksempelvis CowParade Budapest og Edinburgh i 2006. Paraden blir dermed også åpen for kunstnere verden over som vil levere designforslag.

Telemark på verdenskartet
Siden starten i 1998 har det oppstått en stor tilhengerskare som reiser rundt for å se og fotografere paradene. Første CowParade i Zurich i 1998 dro

over en million ekstra turister til området. Slik kommer Telemark inn i et globalt nettverk der hovedpoenget er å ha det gøy og moro.

Avsluttningsvis vil parade auksjoneres bort med et veldedig formål for øye. 75 % av auksjonspengene går til veldedighet, resten deles av CowParade og lokal arrangør.


Cowparade
En av bølingen fra Stockholm Cowparade i 2004.

Kompetanseutvikling for landbruksforvaltningen
Fylkesmennene i Telemark, Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud og Vestfold, "Nettverk Viken", samarbeider om kompetanseutvikling for landbruksforvaltningen i kommuner og regioner i området. Programmet er en nyskaping og et resultat av dialog og samarbeid mellom kommuner, fylkesmenn og Landbruks- og matdepartementet. Tilbudet vil tilføre nødvendig ny kompetanse om målstyring og effektivitet i forvaltningen av de økonomiske og juridiske virkemidlene i en ny og regionalisert landbrukspolitikk.

Robust og effektiv
Målet for programmet er å stimulere til robust og effektiv forvaltning ved å gi ny kunnskap, nytt verktøy, nye nettverk og ny inspirasjon og entusiasme. Fylkesmannen vil bidra til å definere roller, metoder og prosesser som er viktige forutsetninger for gjennomføring av oppgavene i den kommunale forvaltningen.