Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

17.02.2006

Fylkesnytt 1/2006 Telemark

17.02.2006
Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Telemark

Gode resultater for matsatsing i Telemark

Prosjekt ”VSP-mat i Telemark” har vært et 3-årig prosjekt med oppstart 1. februar 2003 og avslutning 31. desember 2005. Hovedmålsetningen har vært å styrke småskalamatbedrifter og den lokale matproduksjonen i fylket ved å tilby ulik faglig bistand til de mest sentrale bedriftene (kjernegruppa). Målet har vært økte inntekter og flere produsenter med en større del av inntektene i fra denne type produksjon. Arbeidsmåten har i stor grad blitt basert på at prosjektleder har vært bindeledd mellom produsenter og andre aktører på matområdet.

Noen av resultatene kan kort oppsummeres slik:

  • Stor økning i antall nye produsenter / bedrifter i kjernegruppa
  • I løpet at de tre åra prosjektet har løpt har 3 av 4 bedrifter økt sin omsetning med mer enn 20%
  • Småskalamatteltet på Dyrsku`n i Seljord har økt omsetningen med 50%
  • Høsten 2005 ble Mat frå Telemark BA stiftet og består i dag av 12 bedrifter ut fra behovet for samarbeid på distribusjon og merkevarebygging
  • Prosjektet har arbeidet med etablering og oppfølging av individuelle forretningsplaner. Arbeidet har munnet ut i et FRAM-program spesielt for mat som prosjektet er med å utvikle. Programmet med 11 deltakende lokalmatbedrifter, fortsetter ut år 2006


Fylkesnytt, Fra Dyrsku'n, Foto: FM Telemark
Fylkesnytt: Småskala-telt på Dyrsku'n i Telemark.
Foto: Fylkesmannen i Telemark

Stort potensial for Bioenergi i Telemark

Telemark har et betydelig potensial når det gjelder å utvikle ei næring basert på bioenergi fra landbruket. Storstilt satsing på bioenergi kan kompensere for nedleggelse av industriarbeidsplasser og man kan skape nye avsetningsmuligheter for tømmer og landbruks produkter. En slik satsing vil bidra positivt til kraftbalansen og de enorme klimautfordringer vår klode står ovenfor.

I øyeblikket synes potensialet å være størst innenfor såkalte ”biokombinat” løsninger, hvor produksjonen av ulike energiformer sees i sammenheng for å effektivt utnytte såkalte bistrømmer. Produksjonsregistrert her kan variere mellom varmeproduksjon, foredlet biobrensel (pellets), elektrisk kraft, bioetanol og biodiesel.

Telemark har mye av det som skal til for å lykkes med en storstilt satsing på bioenergi. I denne sammenheng trekkes frem følgende forhold:

  • En oppegående prosessindustri og betydelig industrikompetanse i flere fagmiljø
  • Tilgang til havn/kanaler og nærhet til markeder i Europa
  • Omfattende jernbanenett inn mot industrien
  • Betydelig tilgang på råstoff (jfr. nedleggelse av Union)
  • Nærhet til store befolkningskonsentrasjoner
  • Kapitalsterke aktører på skogeiersiden

Interessen for bioenergi er kraftig stigende i Telemark. Tinfoss, skogeiere og energiselskap på Notodden har satt i gang et spennende pyrolyse prosjekt hvor man sammen med forskningsmiljøet på Ås (Univeritet for miljø og Biovitenskap) vil forsøke å få til en biokombinat løsning basert på karbon til ferro-silisium industrien, biodrivstoff og varmeproduksjon.

En fjernvarmeløsning i Bø er nært forestående basert på flis eller pellets som råstoff. Ulike sammenslutninger av bønder og skogeiere arbeider med å danne varmeselskaper som har til hensikt å selge energi til bygg som har vannbåren varme. Morgedal hotell er eksempel på en bygning som har fått en slik ”bondevarme” løsning. I senere tid har i tillegg 4 mindre bygningskomplekser fått tilsvarende løsninger. I Drangedal, Nome, Sauherad, Bamble og på Notodden jobbes det med konkrete bondevarmeprosjekter og i Grenland har Skogenergi AS bestående av Løvenskiold Fossum og AS Morgan lagt ned mye arbeid i å fremme bioenergi i sitt nærområde. Skogenergi har levert bioenergiløsninger til bla Herkules stadion og Gautefall hotell og har planer om ytterligere utbygginger i sitt nærområde.

Fylkesnytt, Flisfyringsanlegg, Foto: FM Telemark
Fylkesnytt: Flisfyringsanlegget på Morgedal Hotell.
Fyrsentralen er tilpasset lokal byggeskikk.
Foto: Fylkesmannen i Telemark

En bioenergi-næring i Telemark kan bidra med et betydelig antall arbeidsplasser. Erfaringstall fra Sverige viser at man kan oppnå 300-600 nye arbeidsplasser pr TWh bioenergi som produseres. I EU stilles det krav om innblanding av 5,75% biodrivstoff til transportsektoren innen 2010. En antar at produksjon av 1% biodrivstoff vil gi mellom 45 000 og 75 000 nye arbeidsplasser i Europa.

”Grønt rett hjem” - abonnementsordningen for økologisk frukt og grønt

Foreningen ”Vestfold og Telemark Øko-produsentlag” ble startet opp vinteren 2004/2005 av økologiske frukt- og grønnsakprodusenter i disse to fylkene for å få til et bedre samarbeid om omsetning av de økologiske grøntproduktene.

I oktober 2005 startet foreningen opp med abonnementssalg av økologisk frukt og grønt i Grenland. Her kan en bestille standardkasse med et variert frukt og grønt-utvalg, eller en kan sette sammen en egen kombinasjon av de varene som er på lager til enhver tid. Det kan også leveres større kvanta til serveringssteder, bedrifter, festivaler osv. Fra januar 2006 har Vestfold-byene fått samme tilbudet. Det er så langt drevet svært lite markedsføring, allikevel har ordningen i dag ca. 150 abonnenter.

Fylkesnytt, Grønt rett hjem, Foto: Fylkesmannen Telemark
Fylkesnytt: Grønt rett hjem, Foto: Fylkesmannen i Telemark

Satsingen er så langt støttet av Fylkesmannen i Telemark, landbruksavdelinga, gjennom økologiske midler til oppfølging av økologisk handlingsplan, og noe støtte er gitt gjennom tildelte midler fra Landbruks- og Matdepartementet for å øke forbruket av frukt og grønt blant barn og unge.

Vi er veldig glade for å ha fått et slikt tilbud av økologiske varer i Grenland, og vi har store forventninger til at dette vil skape større fokus omkring økologi og at det vil føre til økt etterspørsel og forbruk av økologiske varer i vår region. Sier rådgiver hos fylkesmannen i Telemark, Marita Oxum i en kommentar.

Lokal og økologisk mat på teaterstykket ”Ibsens Samlede - en dannelsesreise i Telemark” 2006

Teateroppsetningen er en del av det nasjonale Ibsenåret 2006. Lokalmatprodusenter har i samarbeid med Prosjekt ”VSP-mat i Telemark” og abonnementsordninga ”Grønt rett hjem” innleda et samarbeid med Skien kommune, Teater Ibsen og Telemarksreiser AL. Samarbeidet har resultert i servering av et måltid i forbindelse med teaterstykket.

Stykket er et vandreteater som beveger seg fra Nome til Skien kommune. Undervegs skal det serveres et utsøkt måltid der Porsgrunn Porselen står for emballeringa i passende eksklusiv boks/tallerken. Det planlegges 17 forestillinger med totalt 3 400 besøkende i perioden mai - juni 2006.

Lokalmatprodusentene får en unik sjanse til å presentere utsøkt mat i dette arrangementet. Produsentene skal profileres gjennom media i forkant og gjennom informasjon i matboksen. Slik sett vil dette være av meget stor verdi for satsinga på lokal- og økologisk mat i Telemark fordi det er en flott markedsføring, en god arena for produktutvikling og det vil gi nye erfaringer i ulike måter å samarbeide på. Samarbeidet bygger også nettverk mot forbrukere og etater innen kultur og reiseliv.

Fylkesmannen i Telemark på lokal og global arena med Kulturlandskap, Telemarkskua og CowParade 2006

Telemarks befolkning hviler ikke på gamle laurbær. Vi vet at fylket er hjemstedet til Henrik Ibsen og skisportens vugge, og vi benytter oss av det. Vi bygger og forsterker identiteten vår ved å samarbeide, ta ansvar og velge de riktige sakene. Landbruket og bygdene er spesielt opptatt av å utvikle næringslivet i et bærekraftig og langsiktig perspektiv. Fylkesmannen er bidragsyter og medansvarlig.

Fylkesnytt, Telemarksku, Foto: FM Telemark
Fylkesnytt: Telemarksku. Foto: Fylkesmannen i Telemark

Telemarkskua blir et symbol på innovasjon som bygger på tradisjon. Kua formidler fylkets komparative fortrinn og særtrekk. Telemarkskua er gjenganger i en fortellertradisjon om hvordan våre forfedre skaffet seg levemåten. Nå gjentar historien seg ved at denne kua står i sentrum for nyskaping og næringsvirksomhet.

Dette vil vi formidle gjennom arrangementet ”Bygdeliv 2006” med tema Kulturlandskapet og kulturell identitet 15. - 16. juni i Seljord. Denne internasjonale konferansen er initiert av Telemarksforsking Bø som del av Interreg-programmet Farmers for Nature. Landbruks- og matministeren er invitert til å holde åpningsforedraget.

Råvarene fra Telemarkskua skal foredles av lokale bedrifter for kjøtt og mjølk som etableres i Fyresdal i 2006. Markeringen av denne beslutningen kommer samtidig med at Telemarksfeets 150 års eksistens som egen rase feires i Kviteseid 17. juni. Til denne jubileumsmarkeringen er Kronprinsparet invitert.

Fylkesnytt, CowParade
Fylkesnytt: Fra CowParade i Chicago 1999.

CowParade Telemark 2006 har åpningsdagen sin knyttet til jubileet i Kviteseid 17. juni og vil turnere i Vest-Telemark fram til auksjon i Seljord den 10. september i tilknytning til Dyrskun.

Overskuddet fra auksjonen skal gå til Utviklingsfondets prosjekter for husdyrhold i det afrikanske landet Malawi.