Historisk arkiv

Jordbruk: Nitrogenprognose klar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: Årets første nitrogen-prognose er klar. På Jæren er anbefalingen å gjødsle med normal mengde nitrogen. Gjødselmengden får konsekvenser både for avlingsstørrelse, kvalitet og kostnad.

Jordbruk: Nitrogenprognose klar

Jordbruk: Årets første nitrogenprognose er klar. På Jæren er anbefalingen å gjødsle med normal mengde nitrogen. Gjødselmengden får konsekvenser både for avlingsstørrelse, kvalitet og kostnad.

Miljøriktig gjødsling
Gjødselmengden bestemmes for hver enkelt gård gjennom utarbeiding av gjødslingsplan. I denne planen blir det tatt hensyn til hvilken vekst som dyrkes, forventet avlingsnivå, forgrøde, jordanalyser, bruk av husdyrgjødsel, gjødslings- og såtidspunkt (for ettårige vekster) samt bondens erfaringer med det enkelte skifte. For å oppnå best mulig balansert og miljøriktig gjødsling i landbruket, bør nitrogengjødslinga også justeres etter jordas innhold av plantetilgjengelig nitrogen ved vekststart.

Jordbruk: Råd om nitrogengjødsling og nitrogenprognoser blir utarbeidet av Bioforsk. Nå er årets første nitrogenprognose klar for distriktet Jæren.