Historisk arkiv

Jordbruk: Miljøvennlig gjødselspredning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Jordbruk: I en ny rapport fra Universitetet for miljø- og biovitenskap utredes spredeteknologi for husdyrgjødsel. Rapporten som er finansiert av SLF, er en del av grunnlaget for arbeidet med en pilotordning for miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel.

Jordbruk: I en ny rapport fra Universitetet for miljø- og biovitenskap utredes spredeteknologi for husdyrgjødsel. Rapporten som er finansiert av SLF, er en del av grunnlaget for arbeidet med en pilotordning for miljøvennlig spredning av husdyrgjødsel. I rapporten kommer det blant annet frem at det er spredemetoder som kan gi vesentlig reduksjon av ammoniakktap og luktproblemer. 

Kan redusere tap av fosfor
Formålet med pilotordningen er å stimulere til bruk av miljøvennlig teknologi ved spredning av husdyrgjødsel. Rapporten fra Universitetet for miljø- og biovitenskap er en sammenstilling av kunnskapen vedrørende spredeteknologi for husdyrgjødsel. I rapporten kommer det frem at det er spredemetoder som kan gi vesentlig reduksjon av ammoniakktap og luktproblemer. Metodene vil også kunne redusere tapene av næringsstoff som fosfor, men her spiller andre faktorer som nedbør, tilført mengde og grad av innblanding i jorda inn. 

       

Jordbruk: Nysådd åker. Foto: Tore Wuttudal, Samfoto
Jordbruk: Nysådd åker.
Foto: Tore Wuttudal, Samfoto

Pilotprosjekt som skal gjennomføres i 2008, er et resultat av Jordbruksoppgjøret i 2007 og omtalt i St.prp.nr. 77 (2006-2007). 

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ivareta direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD). SLF er fagmyndigheten som sikrer en enhetlig forvaltning av virkemidler i hele landet og gjennom hele verdikjeden. 

Jordbruk: I en ny rapport fra Universitetet for miljø- og biovitenskap utredes spredeteknologi for husdyrgjødsel. Rapporten som er finansiert av SLF.