Historisk arkiv

Mat: Kartlegger lokalmatprodusenter i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Lokal mat skal styrke det norske kjøkkenet. Nå setter landbruksnæringen, Innovasjon Norge og Rica Hotels lokale spesialiteter på menyen.

Mat: Lokal mat skal styrke det norske kjøkkenet. Nå setter landbruksnæringen, Innovasjon Norge og Rica Hotels lokale spesialiteter på menyen.

Økt etterspørsel fra hotellgjester har ført til at stadig flere aktører i reiselivet ser behovet for å satse på norsk kvalitetsmat. Nå setter landbruksnæringen, Innovasjon Norge og Rica Hotels lokale spesialiteter som tørkede reinsdyrshjerter fra Tromsø og ramslaukost fra Myrdal på menyen. Målet er å styrke det norske kjøkkenet og løfte frem de lokale matprodusentene.

Prosjektet heter "Lokalmat på Menyen" og er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, KSL Matmerk, Innovasjon Norge og Rica Hotels.

Lokal mat på alle fat
- Landbruket er en ressurs for reiselivet. Vi har gode råvarer og et spennende utvalg med mange lokale smaksvarianter fra hele landet.  Dette må vi utnytte langt bedre, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Det siste året har Matmerk og Rica Hotels sammen funnet 69 lokale leverandører til Rica Hotels nye meny. Fra Tromsø tilbys tørkede reinsdyrshjerter, fra Røros serveres tjukkmjølk, og bringebærene kommer fra Njos i Sogn. Kartleggingen av lokalmatprodusentene er den største som noensinne er foretatt i Norge. Resultatet er at Rica Hotels nå setter retter av lokalmat inn på menyen i alle sine måltidstyper i de åtte hotellene som foreløpig er med på prosjektet.

- Vi vil styrke særpreget og mangfoldet i norsk matkultur. Samtidig ønsker vi å bidra til levende lokalsamfunn rundt hotellene våre, konsernsjef Ole-Jacob Wold i Rica Hotels.

Utflukter til gården
Leverandørerene er valgt ut både på kvalitet og med tanke på den gode historien som ligger bak. Derfor tilbyr de også mange steder utflukter til rettenes hjemsted i lokalområdet.

- Et mål for prosjektet er å bidra til at produsenter av norske matspesialiteter får økt sin omsetning til reiselivsbransjen. Små matprodusentene må også få bistand slik at de faktisk kan levere til reiselivsbransjen. Stikkord er kvalitet, mattrygghet, leveringsdyktighet og distribusjon, sier Terje Riis-Johansen.

Hotellene som i første omgang deltar i prosjektet er Rica Hotel Alta, Rica Ishavshotel i Tromsø, Rica Nidelven Hotel i Trondheim, Rica Hotel Kristiansund, Rica Sunnfjord Hotel i Førde, Rica Brakanes Hotel i Ulvik, Rica Park Hotel i Sandefjord og Holmenkollen Park Hotel Rica.

Kontakt:
Rica Hotels: Konsernsjef Ole-Jacob Wold: 66 85 45 00 / 906 07 225
KSL Matmerk: Arne Modahl 24 14 83 00 / 908 29829
Landbruks- og matdepartentet: Informasjonssjef Ottar Løvik: 22 24 91 05 / 48 14 04 77 eller rådgiver Silje Johnson: 22 24 92 31.

Mat: Lokal mat skal styrke det norske kjøkkenet.