Historisk arkiv

Reindrift: Ny reindriftslov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: Odelstinget har vedtatt ny reindriftslov. Den nye loven vil være et langt bedre redskap enn dagens lov i arbeidet for en bærekraftig reindrift, der reintallet er tilpasset beitegrunnlaget.

Reindrift: Odelstinget har vedtatt forslag til ny reindriftslov. Den nye loven vil være et langt bedre redskap enn dagens lov i arbeidet for en bærekraftig reindrift, der reintallet er tilpasset beitegrunnlaget.
- Det er en spesiell dag for reindriften når den loven som næringen har ventet på lenge nå er vedtatt av Odelstinget, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Ny reindriftslov prioritert
- Da regjeringen tiltrådte høsten 2005, ble det umiddelbart tatt en beslutning om at arbeidet med ny reindriftslov skulle prioriteres. Vel ett år senere ble forslag til ny lov lagt frem for Stortinget. Jeg tror trygt vi kan si at vi har jobbet effektivt med denne saken, og jeg er både glad og stolt over å få legge denne saken frem for Stortinget, sa landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i sitt innlegg da loven var oppe til behandling.

Mer effektive virkemidler
- Med denne loven tar vi nye grep i arbeidet med å få en reindrift som er bærekraftig i alle reinbeiteområdene. I mange år har vi hatt problemer med for høyt reintall i deler av Finnmark. Selv om innsatsen for å få dette i balanse må gjøres på mange områder, vil ny reindriftslov bli et langt bedre verktøy enn det dagens lov er, sa Riis-Johansen. -  Næringen blir ansvarliggjort på en helt annen måte enn tidligere. Vi vil få et bedre samspill og samarbeid mellom næring og myndigheter. Vi får langt mer effektive virkemidler som kan settes inn når et for høyt reintall skal reduseres, sa landbruks- og matministeren.

Siidaen
Det er lagt opp til at lovens bestemmelser bygger på kulturen og tradisjonene innenfor reindriften. Det er i den sammenheng spesielt positivt at siidaen, som et viktig element i reindriftssamfunnet, foreslås en sentral plass i loven, sa Riis-Johansen.

Nyetablering
Ny lov legger opp til at en siida, ved enstemmighet, kan bestemme om det skal etableres en ny siida-andel. For å sikre smidige generasjonsoverganger, åpnes det for at siida-andelsinnehavere, under visse forutsetninger, kan åpne for en rekrutteringsandel.

Konsultasjoner
Landbruks- og matminster Terje Riis-Johansen understreket i Stortinget at det i arbeidet med loven har vært gjennomført konsultasjoner med Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund.
Han sa seg svært tilfreds med at Næringskomiteens flertall har sluttet seg til de prinsipper som departementet har foreslått lagt til grunn i den nye loven.

Loven går nå videre til behandling i Lagtinget. Planen er at den skal tre i kraft fra 1. juli i år.

Ikke Stortingsmelding
Under lovbehandlingen ba Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre Regjeringen legge fram en egen Stortingsmelding om reindrift innen våren 2008. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen ga uttrykk for at han mente det nå var viktig å arbeide raskt med konkrete tiltak.

Forslag fra Fremskrittspartiet
Fremskrittspartiet foreslo at Departementet skulle fastsette maksimalt antall rein for hvert enkelt reinbeitedistrikt. Partiet fremmet forslag der en ber Regjeringen utrede en omlegging til stasjonær reindrift i Vest-Finnmark. Forslagene fikk ikke tilslutning fra flertallet, og partiet stemte deretter subsidiært for loven.

Reindrift: Odelstinget har vedtatt ny reindriftslov.