Historisk arkiv

Sikrer konkurransen i meierisektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

For å sikre konkurranse og ro i meierimarkedet gir regjeringen Q-meieriene og Synnøve Finden økte tilskudd og reduserte avgifter. Dette utgjør på varig basis 60- 65 millioner kroner i året.

For å sikre konkurranse og ro i meierimarkedet gir regjeringen Q-meieriene og  Synnøve Finden økte tilskudd og reduserte avgifter. Dette utgjør på varig basis 60- 65 millioner kroner i året.

I tillegg får Q-meieriene og Synnøve Finden ASA et ekstra årlig bidrag på 23 millioner kroner, begrenset til fire år.

- Endringene i rammevilkårene som vi nå legger opp til vil sikre konkurransen. Jeg forutsetter at dette grepet skaper ro i meierisektoren og får bred oppslutning blant aktørene. Endringene betyr også klare forenklinger i forvaltningen og i bedriftene som frigjør viktige ressurser, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Lavere avgift - høyere tilskudd
Innenfor alle områder av foredling av meierivarer i Norge der Tine er dominerende aktør, unntatt for produksjon av tradisjonelle reguleringsvarer, fastsettes det en lavere avgift/et høyere tilskudd for uavhengige aktører med virkning på 25 øre per liter anvendt melk. Endringene gjelder dermed alle prisgrupper innenfor hovedmelkeanvendelsene, unntatt gruppen for tørrmelk og markedet for merkevareeksport.

I lys av at Synnøve Finden ASA og Q-Meieriene AS, volummessig og innenfor de aktuelle områdene, har vært de store konkur­rentene til Tine BA over en lengre periode, får disse to selskapene ytterligere reduserte avgifter eller høyere tilskudd med virkning på 12 øre per liter anvendt melk, for en periode på fire år.

Det særskilte distribusjonstilskuddet til Q-Meieriene vil bli endret slik at Q-Meieriene mottar 60 øre i tilskudd per liter for inntil 80 millioner liter flytende melkeprodukter, som distribu­eres fra meierianlegg som tilhører konsernet.

Samlet innebærer forslagene som omfatter aktuelle uavhengige aktører (i dag Synnøve Finden ASA, Q-meieriene AS, Kraft Foods, Lillehammer Ysteri, Rørosmeieriet, Ryfylkemeieriet og Aksut) en forbedring av rammevilkårene på 60-65 millioner kroner per år, beregnet med basis i nåværende volumer. Ut over dette forbedres rammevilkårene for Synnøve Finden ASA og Q-meieriene AS samlet med om lag 23 millioner kroner per år, også beregnet ut fra nåværende volumer og avgrenset til en periode på fire år.

Betydelig forenkling
Ved at konkurransen sikres gjennom de foreslåtte tiltakene, blir det også mulig å fjerne den detaljerte og administrativt krevende ordningen med etterkontroll av Tine BAs foredlings­marginer og etterregning av prisutjevningsordningen for melk i regi av landbruks­myndighetene. Systemet binder opp betydelige ressurser hos landbruksmyndigheter, meieri­aktører og i rettsapparatet.  En avvikling av ordningen vil derfor spare myndigheter og aktører for betydelige kostnader, samtidig som det gir et mer gjennomsiktig system og dermed en enklere hverdag for næringsliv og forvaltning.

Forslagene til endringer i prisutjevningsordningen for melk innebærer for øvrig at det ikke er behov for å innføre et normert egenkapitalavkastningskrav til Tines videreforedling av meierivarer. Forslaget innebærer at det ikke blir gjennomført noen verdivurdering av Tine.

Regjeringen vil også forenkle prisutjevningsordningen for melk slik at det blir færre pris­grupper å forholde seg til for aktørene. Antall prisgrupper reduseres fra 18 til 12.

Inndekning
De foreslåtte tiltakene med bl.a. høyere tilskudd/lavere avgift, vil finansieres innenfor prisutjevningsordningen for melk, noe som samlet sett vil bety at Tine BA i større grad enn nå vil bli netto bidragsyter til ordningen. Formålet er å legge til rette for å sikre konkurransen som forutsettes å bidra til lavere priser og kostnader, og økt utvalg av meierivarer. På kort sikt vil det imidlertid være nødvendig å øke avgiftene for flytende melkeprodukter, som må finne sin inndekning i markedet. De foreslåtte tiltakene vil ikke føre til ekstra belastning på stats­budsjettet.

Det legges til grunn at endringene ikke skal belaste jordbruks­avtalens målpris eller produsentprisen for melk. 

Forslagene med utkast til forskrifter sendes nå ut på ordinær høring fra Landbruks- og matdepartementet og Statens landbruksforvaltning slik at endringene kan iverksettes 1.7.07. Regjeringen legger opp til at den nye ordningen skal evalueres etter fem år.