Historisk arkiv

Bioenergi: Bedre rammevilkår - flere arbeidsplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Bioenergi: Regjeringen gjennomfører nå en rekke tiltak som vil gjøre bioenergi mer konkurransedyktig i forhold til andre energiformer. – Satsingen på bioenergi kan gi flere tusen nye arbeidsplasser, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Bioenergi: Regjeringen gjennomfører nå en rekke tiltak som vil gjøre bioenergi mer konkurransedyktig i forhold til andre energiformer. Målet er  å øke utbyggingen av bioenergi med 14 TWh innen 2020.

Tusener av nye arbeidsplasser
-  De endringene som nå foreslås i eksisterende rammebetingelser,  sammen med  nye virkemidler,  vil gi store muligheter for de som vil satse på bioenergi, enten det er råstoffproduksjon eller varmeleveranser. Sysselsettingspotensialet er beregnet til 300 – 400 årsverk pr TWh, slik at energisektoren gir muligheter for å skape tusener av nye arbeidsplasser i bygde-Norge og styrke landbrukets inntekstmuligheter, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Stor aktivitet i norsk skogbruk
Det er for tiden stor aktivitet i norsk skogbruk. Tømmerhogsten økte med 12 prosent fra 2006 til 2007, mens verdien av tømmeret økte med 32 prosent.  Regjeringen har styrket skogbruksvirkemidlene, blant annet tilskudd til skogbruk og bioenergi, og skogfondsordningen er kraftig forbedret.

Regjeringens bioenergistrategi
Det har vært en utfordring å få lønnsomhet i bioenergiproduksjon. Regjeringens bioenergistrategi tar nå flere grep for å fjerne hindringer gjennom hele verdikjeden. Særlig viktige tiltak er:

  • Avvikling av ordningen for utkoblbart forbruk av kraft
  • Ny støtteordning for fjernvarmeinfrastruktur
  • Ny støtteordning for lokale varmesentraler
  • Støtte til husholdningene som legger om til pelletsovner
  • Forbud mot installering av oljekjeler i nye bygg – og å erstatte gamle oljekjeler med nye

- Dette er viktige tiltak for å skape økt lønnsomhet for bioenergi i markedet. Kombinert med en god skogpolitikk for øvrig vil dette gi økt etterspørsel og bedre lønnsomhet for bioenergi, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Forbruket kan mer enn dobles
Forbruket av bioenergi i Norge er i dag ca 15 TWh pr. år. Beregninger viser at det kan hogges langt mer til bioenergi uten at det går på bekostning av miljøhensyn. På kort sikt kan forbruket mer enn dobles opp til 30 – 40 TWh.

Ryddeaksjon langs veiene
I 2008 vil det blant annet bli satt i gang et pilotprosjekt for rydding og flising langs veiene og i kulturlandskapet. - Vi tar sikte på å gjennomføre prosjektet i samarbeid med samferdselssektoren og turistnæringen. Her har vi felles interesser i å utnytte ressursene til fornybar energi og næringsutvikling, trafikksikkerhet og å åpne kulturlandskapet og utsikten for turistene. Busk og kratt kan bli til miljøvennlig energi samtidig som vi åpner utsikten,  sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og olje- og energiminister Åslaug Haga. Foto: LMD
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen og olje- og energiminister Åslaug Haga.
Foto: Ottar Løvik, LMD
Bildet kan fritt benyttes, fotograf krediteres. Klikk på bildet for å laste ned stor format.

Bioenergi: Regjeringen gjennomfører nå en rekke tiltak som vil gjøre bioenergi mer konkurransedyktig i forhold til andre energiformer.