Historisk arkiv

Landbruk: Endring i naturskadeloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har sendt ut på høring et utkast til endringer i naturskadeloven. Ansvaret for skredforebygging flyttes til Norges vassdrags- og energidirektorat.

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har sendt ut på høring et utkast til endringer i naturskadeloven. Ansvaret for skredforebygging flyttes til Norges vassdrags- og energidirektorat.

Regjeringen har bestemt at de statlige forvaltningsoppgavene i forbindelse med skredforebygging heretter i sin helhet skal ivaretas av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

For Landbruks- og matdepartementet medfører den nye organiseringen at det ansvaret for sikring mot naturskader, som med hjemmel i naturskadeloven har ligget til Statens naturskadefond, vil bli overført til NVE.  Det er da nødvendig å foreta en endring i naturskadelovens § 1, og departementet har i dag sendt ut på høring et forslag om lovendring i denne forbindelse. Høringsfristen er 1.9.2008. 

En av NVE’s hovedoppgaver i dag er å sikre liv og verdier langs vassdragene, knyttet til blant annet flom- og vassdragsrelaterte skred. NVE har et godt utbygget regionapparat, som jobber etter en helhetlige modell for forebygging mot flom og vassdragsrelaterte skred. Regjeringen mener derfor at en slik modell er hensiktsmessig for også å kunne håndtere tilsvarende statlige forvaltningsoppgaver overfor øvrige typer skred.

Det forutsettes at ordningen skal tre i kraft med virkning fra 1. januar 2009.  

Bred gjennomgang av naturskadeloven
Landbruks- og matdepartementet arbeider for tiden også med en bredere gjennomgang av naturskadeloven, med sikte på å fremme forslag om en vesentlig fornyet naturskadelov. Dette arbeidet vil ta noe mer tid. I arbeidet med den nye naturskadeloven vil ansvarsfordelingen knyttet til skadeforebygging og sikring mot naturskader bli ytterligere avklart.