Historisk arkiv

Pålegger kommunene rapporteringsplikt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbrukseiendom: Landbruks – og matdepartementet innskjerper rapporteringen fra kommunene på jordvern og prisutvikling på landbrukseiendommer.

Landbrukseiendom: Landbruks- og matdepartementet innskjerper rapporteringen fra kommunene på jordvern og prisutvikling på landbrukseiendommer.

Landbruks- og matdepartementet sender i dag ut på høring forslag om å innføre hjemmel som gir fylkesmannen rett til å pålegge kommunene fortløpende rapporteringsplikt innen en eller flere saker etter jordloven og konsesjonsloven. Høringsfristen er 29.oktober 2008.

- Etter det vi kjenner til, har flere kommuner en praksis i strid med regelverk og nasjonale retningslinjer ved behandling av saker etter jordloven og konsesjonsloven, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. - Hensyn til jordvern og en forsvarlig prisutvikling på landbrukseiendommer, står derfor i fare for å bli satt til side, påpeker Brekk.

- Kommunenes manglende oppfølging fører også til at utfallet av sakene i for stor grad varierer ut fra hvilken kommune det gjelder. Dermed kan behandlingen komme i strid med viktige rettssikkerhetshensyn, som hensynet til likebehandling og forutberegnelighet. Det haster med å få snudd denne utviklingen, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Fylkesmannen kan pålegge rapportering
Landbruks- og matdepartementet mener derfor det er nødvendig å innføre en hjemmel som gir fylkesmannen rett til å pålegge kommunene fortløpende rapporteringsplikt i en eller flere saker etter jordloven og konsesjonsloven. På den måten vil fylkesmannen ha mulighet til å følge med på praksis og få korrigert praksis som ligger utenfor regelverk og nasjonale retningslinjer.

Rapportering vil også gi kunnskap om praksis som kan gi grunnlag for bedre og målrettet informasjon overfor de kommunene som trenger det. Hjemmelen er forutsatt brukt i de tilfeller fylkesmannen ser behov for å følge nærmere med på utviklingen.

Landbrukseiendom: Landbruks- og matdepartementet innskjerper rapporteringen fra kommunene på jordvern og prisutvikling på landbrukseiendommer.