Historisk arkiv

Mat: Maktutredning om matvarekjeden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har tatt initiativ til en offentlig maktutredning om matvarekjeden i Norge. Hans svenske kollega, Eskil Erlandsson, vil orientere EU-kommisjonen og sine kolleger i EU om saken.

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk tar initiativ til at regjeringen setter ned et offentlig utvalg som skal foreta en maktutredning om matvarekjeden i Norge.  Hans svenske kollega, Eskil Erlandsson, vil orientere EU-kommisjonen og sine kolleger i EU om saken.

- Gapet mellom hva matprodusentene får, og det kundene betaler i butikk, er for stort, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, og viser til de store overskuddene hos matvarekjedene. - Jeg ønsker blant annet svar på hvor pengene blir av. Dagligvarebransjen må legge fakta på bordet og praktisere større åpenhet omkring konkurranseforholdene, sier Brekk.

Mangfoldig tilbud til riktig pris
Målet er å sikre norske forbrukere et mangfoldig tilbud av matvarer til riktig pris. Utredningen skal ta sikte på åpenhet og innsyn, som vil gjøre det mulig å gjennomføre en tilstrekkelig samfunnsmessig kontroll. 

Utvalget vil bli bredt sammensatt, og få eget sekretariat. Det vil få i oppdrag å kartlegge forholdene i verdikjeden for mat i Norge med særlig vekt på framveksten av handelens kjedemakt. Utvalget skal blant annet kartlegge handelskjedenes markedsandeler, verktøy for makt og innflytelse og graden av vertikal integrering (flere ledd i kjeden har samme eier). Forholdene i Norge skal jamføres med utviklingen internasjonalt.

   Mat: - Gapet mellom hva matprodusentene får, og det kundene betaler i butikk, er for stort, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.
Mat: - Gapet mellom hva matprodusentene får, og det kundene betaler i butikk, er for stort, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Foto: Torbjørn Tandberg

Åpenhet og innsyn
Utvalget vil bli bedt om å vurdere om det er tilfredstillende åpenhet og innsyn i priser, rabatter og betingelser. Et annet sentralt spørsmål vil være om handelskjedenes makt og innflytelse kan ha negative konsekvenser for andre deler av verdikjeden for mat; fordeling av verdiskapingen, innovasjon og økt mangfold.

Mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har tatt initiativ til en offentlig matutredning om matvarekjeden.