Historisk arkiv

Økologisk: Maner til økokamp

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Økologisk: Landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk utfordrer fylker og kommuner til å satse sterkere på økologisk matproduksjon. - Det økologiske toget går nå. Og vi satser på lokomotivene, sier Brekk.

Økologisk: Landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk utfordrer fylker og kommuner til å satse sterkere på økologisk matproduksjon. - Det økologiske toget går nå. Og vi satser på lokomotivene, sier Brekk. 

På en samling i Trondheim i dag med 52 utvalgte kommuner og fylkesrepresentanter utfordres fylkene til å skissere hvordan de kan bli foregangsfylker på økologisk produksjon. - Økologisk mat har nå for alvor blitt en trend av betydning, ikke bare internasjonalt, men også i Norge. I de store markedene i Nord Amerika og i Europa har veksten i omsetning av økologisk mat vært på mellom 10 og 15 prosent årlig siden 2004, sier Brekk. 

Betydelig økologisk marked
-  I  Norge er vi i ferd med å få et betydelig økologisk marked. Verdien av den økologiske maten er nærmere 1 milliard på årsbasis. Sammenligner vi første halvår 2008 med første halvår 2006 har omsetningen på disse to årene nær blitt fordoblet, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

      Sør-Trøndelag er landets ledende øko-fylke. Her blir 8,7 prosent av arealet økologisk drevet. Landbruksdirektør Tore Bjørkli (t.h) og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er begge engasjert i økologisk matproduksjon. Foto: LMD
Sør-Trøndelag er landets ledende øko-fylke. Her blir 8,7 prosent av arealet økologisk drevet. Landbruksdirektør Tore Bjørkli (t.h) og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er begge engasjert i økologisk matproduksjon. Foto: LMD

Store regionale forskjeller
I dag har 151 kommuner over 5 prosent økologisk jordbruksareal, 61 kommuner har over 10 prosent, 31 kommuner over 15 prosent og flere har passert 30 prosent.

- Dette viser at bønder som vil, får til økologisk matproduksjon. Med de siste årenes økning i omsetning av økologisk mat, er det åpenbart at norsk bønder må øke produksjonen, sier landbruks- og matministeren.    

Fylkene må konkurrere
Landbruks-og matministeren utfordrer nå alle fylker til å levere inn planer for å bli foregangsfylker for økologisk produksjon. - De som får foregangsstatus vil bli prioritert ved tildeling av fylkesvise midler. Dokumenterte resultater skal bli belønnet, sier Brekk.

- Foregangsstatusen skal henge høyt. Det er opp til fylkene selv å skissere hva slags utviklingsansvar og innsatsområder de kan ta for å bidra til at målet om 15 prosent økologisk produksjon og forbruk kan oppnås på landsbasis. De som kan vise til best evne og realistiske tiltaksplaner innen økologisk produksjon og forbruk, vil kunne få foregangsstatus, sier landbruks- og matministeren. 

Målet 15 prosent økologisk matproduksjon
- Målet om 15 prosent økologisk matproduksjon er landbrukspolitikkens mest konkrete mål, fastslår Brekk. Økologisk matproduksjon berører mange av de viktigste spørsmålene vi har i vår næring, det være seg matsikkerhet, klima og miljø, dyrevelferd og helse. Den kompetansen økologisk produksjon og foredling kan bidra med kan bli avgjørende for hvordan vi tenker om flere av disse spørsmålene i fremtiden, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. 

Økoløft-kommuner
De 52 kommunene som deltar på dagens samling er såkalte ”økoløft kommuner”. Dette er kommuner som har fått et særlig ansvar for å løfte egen økologisk produksjon og forbruk og er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom Kommunal- og regionaldepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

 På konferansen Økoløft i kommuner. F.v: Gerd Holmboe Ottesen, professor Universitetet i Oslo. Helge Christie, prosjektleder Tolga kommune. Tore Bjørkli, landbruksdirektør Sør-Trøndelag. Lars Peder Brekk, landbruks- og matminister. Foto: LMD
På konferansen Økoløft i kommuner. F.v: Carina Enfors, markedsspesialist på økologiske produkter i EcoMatCentrum, Helge Christie, prosjektleder Tolga kommune. Tore Bjørkli, landbruksdirektør Sør-Trøndelag. Lars Peder Brekk, landbruks- og matminister.
Carina Enfors holdt innlegg om - Arbeidet i Sverige for økologisk mat i storhusholdning. Foto: LMD

Økologisk: Landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk utfordrer fylker og kommuner til å satse sterkere på økologisk matproduksjon.