Historisk arkiv

Kraftig redusert fosforgjødsling i Vestre Vansjø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Tiltaksprosjektet i Vestre Vansjø i Østfold kan allerede i sitt tredje år vise til gode resultater. Fosforgjødslingen er redusert uten tap i avlingsmengde og kvalitet.

Ved hjelp av individuell veiledning, bindende miljøkontrakter og reduserte gjødslingsnormer, har mengden tildelt fosfor per daa blitt betydelig redusert.

Bonden som vannforvalter
Tiltaksprosjektet i vestre Vansjø inngår i Nordsjøprogrammets Interreg IV-B prosjekt Aquarius. Prosjektet har partnere fra Sverige, Danmark, Skottland, Tyskland og Nederland - og har som formål å utvikle bonden som vannforvalter, og gjøre bonden i stand til å praktisere bærekraftig og miljøvennlig jordbruk under endrede klimabetingelser.

Reduksjon i fosforgjødslingen uten tap i avlingsmengde og kvalitet
Bioforsk følger gjennom ”Fosforprosjektet Vestre Vansjø” alle miljøtiltakene som gjennomføres i Vestre Vansjø. Sammen med Norsk landbruksrådgiving SørØst er det gjennomført gjødslingsforsøk i de fleste aktuelle plantekulturene i nedslagsfeltet. Resultatene fra disse forsøkene har bidratt til å gjøre bonden tryggere på at en reduksjon i fosforgjødslingen er fint mulig uten tap i avlingsmengde og kvalitet. Nedgangen tilsvarer en akkumulert gjødselreduksjon fra 2004 til 2008 på ca 25 tonn fosfor.