Historisk arkiv

Mangfoldig skjærgård på Nøtterøy og Tjøme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Et landskap med lang jordbrukshistorie i kombinasjon med sjørelatert næring er Vestfolds bidrag i samlingen utvalgte kulturlandskap.

Skjærgård på Nøtterøy og Tjøme

Området som er med under betegnelsen utvalgte kulturlandskap i Vestfold er på 15.000 dekar.

Området består av mange øyer med en rik mosaikk av kultur- og naturbetingede vegetasjonstyper. Sandø i Tjøme kommune er trolig en av landets rikeste lokaliteter for biologisk mangfold med 103 kjente rødlistearter og 29 naturtyper. 

Hensyn til hytteeiere
Øyene er preget av gjengroing, men enkeltområder skjøttes godt av husdyr som beiter.

skjærgård på Nøtterøy og Tjøme

Vegetasjonsrydding er også et viktig tiltak. Dagens skjøtsel og drift er i stor grad knyttet opp mot de to fastboende familiene i skjærgården. Mange øyer er preget av fritidsbebyggelse med mange grunneiere der det er viktig å samordne grunneiernes/hytteiernes ønsker med hensynet til drift og skjøtsel av kulturlandskapet. Det er også viktig å finne gode løsninger for båtturismen.

Vegitasjonsrydding i Skjærgård på Nøtterøy og Tjøme
Alle foto: Ronny Meyer. 

Tiltak tar vare på landskapet
Siden det utvalgte kulturlandskapet ble etablert er det gjennomført/igangsatt kartlegging og naturfaglige vurderinger. Eksempler på viktige tiltak er:

  • Utarbeide skjøtselplan
  • Kartlegge beiteressurser
  • Innkjøp av slåmaskin
  • Restaurere tidligere slåtteeng på Mellom-Bolæren
  • Bekjempe rynkerose på Sandø

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet har i fellesskap plukket ut 22 landskapsområder med minst ett i hvert fylke som har fått statusen Utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Statens landbruksforvaltning, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning har vært sentrale i prosessen. De ulike områdene er plukket ut fordi de har store verdier knyttet til biologisk mangfold og kulturminner og kulturmiljøer, og fordi grunneierne og andre aktører satser på å ta vare på dem som viktige kulturlandskap. Dette innebærer å holde i hevd driftsmetoder med slått og beiting og også bevaring av bygninger og andre tekniske innretninger. De utvalgte områdene skal til sammen representere varierte kulturlandskapstyper i Norge. Det er satt av 14 millioner kroner på statsbudsjettet for 2010 for å stimulere til spesielle skjøtselstiltak i disse områdene.

I Naturmangfoldåret presenterer departementene de utvalgte kulturlandskapene og den skjøtselen som er nødvendig for å opprettholde det biologiske mangfoldet i disse landskapene.