Historisk arkiv

Mer økologisk korn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Etter en vellykket innsats med å motivere bønder til å legge om til økologisk produksjon i 2009, ble kornkampanjen forlenget til utgangen av 2010. Som en del av dette er drøyt 400 000 kroner nå blitt fordelt til 11 prosjekter i Trøndelag og på Østlandet.

Etter en vellykket innsats med å motivere bønder til å legge om til økologisk produksjon i 2009, ble kornkampanjen forlenget til utgangen av 2010. Som en del av dette er drøyt  400 000 kroner nå blitt fordelt til 11 prosjekter i Trøndelag og på Østlandet.

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. I jordbruksforhandlingene i 2008 ble det besluttet å etablere en tidsavgrenset kampanje for å stimulere til rask omlegging og økning i produksjonen av økologisk korn. Å øke produksjon av økologisk korn er en viktig nøkkel for å lykkes med den økologiske satsingen.

Markedet er der
- Denne satsingen dreier seg om mer enn å nå en politisk målsetting. Det handler like mye om å dekke et markedsbehov og utvikle lønnsom virksomhet i primærjordbruk og foredlingsindustri. Kornkjøperne, bakeribransjen og foredlingsindustrien kan dokumentere at markedet er der og de er klare til å gjøre en innsats. Men de trenger mer økokorn for få dette til, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.


Økologisk husdyrproduksjon
Tilgangen og prisen på økologisk kraftfôr er en av de største utfordringene for den videre utviklingen av den økologiske husdyrproduksjonen. Over 70 prosent av kornet som ble benyttet i økologisk kraftfôr i 2009 ble importert. Høye priser på råvarer på verdensmarkedet er dermed en vesentlig årsak til at prisene på økologisk kraftfôr blir høye. En økning av norsk økologisk kornproduksjon vil bidra til å imøtekomme etterspørselen etter økologisk fôrkorn og matkorn.

Det er et umiddelbart behov for 25 000-30 000 dekar mer økologisk fôrkorn og 6 000 dekar mer økologisk matkorn for å dekke dagens innenlandske etterspørsel.

Forsidefoto: LMD