Historisk arkiv

Nye markeder for eksotiske grønnsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Innovative bønder i Follo satser nå på produksjon av eksotiske grønnsaker til Oslo-regionen. - Norsk landbruk og matproduksjon er en innovativ næring med store muligheter for videreutvikling, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Vi vet at landbruket jobber kontinuerlig med å utvikle nye produkter, og markedet for eksotiske grønnsaker vokser. Det er spennende å se at grønnsaksbønder satser på nye produkter i det beste området for grønnsaksdyrking i Akershus, sier Brekk.

Nær 30 nye sorter eksotiske grønnsaker dyrkes nå fram blant grønnsakprodusenter i Follo i Akershus. Med få unntak er dette grønnsaker som aldri før er dyrket for det norske markedet - i Norge. Grønnsaksprosjektet har sin bakgrunn i et testprosjekt utført av Norsk Landbruksrådgiving Østafjells, der 70-80 eksotiske grønnsakssorter ble dyrket frem med gode resultater. Kunnskapen fra Telemark skal nå anvendes i Follos grønnsaksmiljø. Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Dette er et godt eksempel på at landbruket er innovativt. Det er svært positivt at bøndene og forsknings- og utviklingsmiljøene samarbeider om utvikling av produkter som det er stor etterspørsel etter. Utprøving av nye sorter kan bidra til bedre utnytting av regionale fortrinn som dyrkingsforhold, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Stor etterspørsel
Vekstene som nå dyrkes frem i Follo er kartlagt og valgt ut i fra en markedsundersøkelse blant grossister, innvandrermiljøer, restauranter og butikker i Oslo og Akershus. De utvalgte grønnsakssorter er de mest etterspurte i markedet. Eksempler på dette er choy sum, kintsai, koriander og mizuna. Slike grønnsaker er i utgangspunktet tilpasset og dyrket frem i et annet klima enn det norske, men klimaet i Akershus har vist seg å være gunstig for flere av de nye sortene.

     Pak Choy
Pak choy er en kålvekst som danner en bladrosett av 8 - 10 grønne blader, med en lang hvit stilk og hvite bladnerver. Den har flere navn, og kalles også for Paksoi, Bok choy og Tai tsai. Choy og tsai betyr ganske enkelt grønnsak på kinesisk. Den smaker nesten likt som kål. Foto: frukt.no
 

Vil pirre smaksløkene
Grønnsaksbonde Svend Østby i Ski er en av produsentene som satser eksotisk, og som vil pirre de norske smaksløkene.

- Vi vil vise hva vi kan få til, og skape interesse for norskproduserte eksotiske grønnsaker overfor butikker, grossister og restauranter, sier Østby, som mener timingen er god for å utfordre markedet på nye vekster.

- Nordmenn vil prøve ut ny mat og utvide sine kulinariske horisonter. Forbrukeren vil spise sunt og godt. Innvandrere er gjerne flinke til å bruke et bredt utvalg av grønnsaker, og de skaper etterspørsel. Kanskje kan vi i Akershus dyrke noen av vekstene som blir importert i dag, sier Østby.

Grønnsaksdag med eksotiske grønnsaker
Fylkesmannen i Oslo og Akershus inviterer i samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving SørØst til Grønnsaksdag på Østby gård i Ski i begynnelsen av september, med blant annet vandring i grønnsaksåkeren, faglig diskusjon og tilbereding av matretter med ferske grønnsaker rett fra åkeren.