Historisk arkiv

Nytolkning av "lett bedervelige" kjøttvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kjøttbransjen åpner for å revurdere hvilke kjøttvarer som skal merkes med "siste forbruksdag" siden det er forskjell på hvor lett bedervelige kjøttvarer er.

Tradisjonelt er kjøttvarer blitt betraktet som lett bedervelige uansett hvordan de er tilbredt. Mattilsynet mener bransjen har mange gode argumenter for å endre sin holdbarhetsmerking, slik at det også må tas hensyn til produksjonsmåte, emballering og oppbevaring.

Kaster spiselig mat
- Hvert år blir det kastet mer enn 300.000  tonn spiselig mat i Norge. Rundt 80 prosent blir kastet i husholdningene. Derfor støtter jeg opp om gjennom-gangen av fastsettelsen av dato-merkingen som i næringen har initiert, og det gleder meg å høre at Mattilsynet og næringen sammen har nedsatt en arbeids-gruppe som ser nærmere på disse problemstillingene, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

     

 

Storfekjøtt
Kjøttbransjen åpner for å revurdere hvilke kjøttvarer som skal merkes med "siste forbruksdag" siden det er forskjell på hvor lett bedervelige kjøttvarer er. 
Foto: matprat.no

Lett bedervelige matvarer skal merkes med "siste forbruksdag" og disse kan ikke omsettes lovlig etter denne datoen, i henhold til forskrift om merking av næringsmidler § 18. Andre matvarer skal merkes med "best før" og kan omsettes etter denne datoen.

Produsentens og forbrukerens ansvar
Ansvaret for matvarers kvalitet og helsemessige sikkerhet ligger i første omgang hos den som har produsert varen. Produsenten skal på bakgrunn av sin kjennskap til produktet og hvordan det er produsert, fastsette riktig holdbarhetsdato. Det er også produsenten som har ansvar for å gi forbrukerne informasjon om oppbevaringsbetingelser.

Etter at matvaren er kjøpt, er det imidlertid forbrukerens ansvar å håndtere produktet i tråd med produsentens informasjon. Forhold som for eksempel kjøletemperatur kan være avgjørende for at holdbarheten er slik som angitt på pakken.