Historisk arkiv

Avvikling av reguleringslageret for reinkjøtt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

På bakgrunn av en vanskelig markedssituasjon for reinkjøtt ble det høsten 2010 gjennomført ekstraordinære forhandlinger mellom Staten og NRL. Forhandlingene resulterte i enighet omkring kortsiktige tiltak for å sikre økt slakting og omsetning av rein fra Finnmark.

På bakgrunn av en vanskelig markedssituasjon for reinkjøtt ble det høsten 2010 ved to anledninger gjennomført ekstraordinære forhandlinger mellom Staten og NRL. Forhandlingene resulterte i enighet omkring kortsiktige tiltak for å sikre økt slakting og omsetning av rein fra Finnmark. Det sentrale tiltaket har vært en avtale med Nortura om oppkjøp av reinkjøtt for regulering.

Tiltaket har virket etter hensikten. Gjennom avtalen med Nortura ble avtalepartenes behov for tiltak med umiddelbar effekt ivaretatt. Reineierne fikk slaktet før innflytting på vinterbeitene. Utover at dette forhindret et tilbakeslag med arbeidet med å redusere bestandene til bærekraftige nivåer, medvirket tiltaket også til en sikring av det økonomiske grunnlaget for flere reindriftsfamilier, samt en reduksjon av beitetrykket på høstbeitene.

I Prop 84 S (2010-2011) Reindriftsoppgjøret 2011/2012, og endringer i statsbudsjettet for 2011 m.m har Landbruks- og matdepartementet (LMD) redegjort for hva som var årsaken til etableringen av reguleringslageret, samt fremmet overfor Stortinget et forslag til hvordan reguleringslageret bør avvikles. I den forbindelse vises det til proposisjonens kapittel 4.4, samt forslag til romertallsvedtak nummer tre.

Den 7. juni behandlet Stortinget Reindriftsoppgjøret 2011/2012. Stortingets flertall bifalt forslaget til reindriftsoppgjør, herunder departementets forslaget til opplegg for avvikling av reguleringslageret. 

    


Reinkjøtt. Foto: Landbruks- og matdepartementet.

Åpner salg fra lageret
I samsvar med forslaget til Reindriftsoppgjøret 2011/2012 og Stortingets behandling av dette forslaget, vil det bli gjennomført en trinnvis avvikling av reguleringslageret. Salget fra reguleringslageret skal gjennomføres på åpne og konkurransenøytrale vilkår. Departementet har gitt Nortura i oppdrag å åpne salg fra lageret den 20. juni. Det legges ut 120 tonn for salg nå. Dette utgjør vel 20 prosent  av den totale mengde reinkjøtt som ligger på reguleringslageret. Det åpnes for et frysefradrag som gir en pris på blant annet voksen rein klasse 1 på 61 kroner per kg , kalv klasse 1 på 60 kroner per kg, småkjøtt 67 kroner per kg, samt finnbiff 100 kroner per kg.