Historisk arkiv

Endring i aksjeloven kan lette oppstart for bønder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Regjeringen har i dag lagt fram forslag om endringer i aksjeloven. Blant annet foreslås kravet til minste aksjekapital i aksjeselskaper redusert til 30 000 kroner. -Denne endringen kan senke terskelen for å starte ny næring, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Regjeringen har i dag lagt fram forslag om endringer i aksjeloven. Blant annet foreslås kravet til minste aksjekapital i aksjeselskaper redusert fra 100.000 til 30.000 kroner.  - Denne endringen kan senke terskelen for å starte ny næring, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Denne endringen i Aksjeloven gjør terskelen og inngangsbilletten for å starte ny næring enda lavere. Dette vil være viktig for at vi skal nå målet om et aktivt landbruk over hele landet. Vi  trenger bønder som er gründere, og som ser muligheter for å skape verdier av de lokale ressursene. Jeg er sikker på at dette vil gjøre en forskjell, ikke minst for ungdommen som ønsker å etablere seg i næringa, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Jeg er svært glad for denne endringen, og har stor tro på at den vil bidra til forenkling for små og mellomstore bedrifter, ikke minst innenfor landbruket. Regjeringa har gjennom flere jordbruksoppgjør vist at vi legger stor vekt på å legge til rette for lokal verdiskaping basert på landbrukets ressurser, blant annet gjennom å stille til rådighet økonomiske virkemidler til investering og utvikling av nye næringer i landbruket, sier Brekk.

Enklere for bonden å etablere aksjeselskap
For å nå målet om et aktivt landbruk over hele landet trengs bønder som er gründere, og som ser muligheter for å skape verdier av de lokale ressursene. Det kan dreie seg om etablering av lokal matproduksjon eller utvikling av tjenester innen grønt reiseliv eller omsorgstjenester i landbruket. For mange av disse vil etablering av et AS være et egnet valg for utvikling av bedriften på gården. Kanskje spesielt for nye næringer knytta til gårdens ressurser, kan det være aktuelt å starte sin virksomhet i form av aksjeselskap også på grunn av muligheten til å hente inn kapital fra medinvestorer. Dette vil redusere behovet for å ta opp lån.

Reduserer riskoen
Virksomheter innen nye næringer er knyttet til landbrukets ressurser. Etablering av virksomhet i form av aksjeselskap vil bidra til risikospredning, og forhindre at man må selge gård og hjem dersom den nye virksomheten ikke skulle gå så bra som man hadde planlagt.

Fra pressekonferanse om forslag om endringer i Aksjeloven. Fra venstre: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, nærings- og handelsminister Trond Giske og justis- og politiminister Knut Storberget.

Fra pressekonferanse om forslag om endringer i Aksjeloven. Fra venstre: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, nærings- og handelsminister Trond Giske og justis- og politiminister Knut Storberget. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)