Historisk arkiv

FAO vil redusere matsvinnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Grovt regnet forsvinner eller kastes en tredjedel – omtrent 1,3 milliarder tonn – av all mat som produseres i verden. Det viser en ny studie fra FAO - FNS organisasjon for landbruk og mat.

Studien Global Food Losses and Food Waste er utarbeidet av det svenske instituttet SIK på oppdrag fra FAO, og skal presenters på den internasjonale kongressen Save Food!, som finner sted i Düsseldorf 16. og 17. mai.

Kasting og tap
Rapporten skiller mellom tap av mat og kasting av mat. Tap av mat i forbindelse med produksjon, innhøsting, lagring og prosessering forekommer hyppigst i utviklingsland og skyldes dårlig infrastruktur, mangelfull teknologi og lave investeringer i produksjons-systemene.

   

 

Kjøttvarer i butikkhylle
Grovt regnet forsvinner eller kastes en tredjedel – omtrent 1,3 milliarder tonn – av all mat som produseres i verden. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Kasting av mat er derimot et problem i industrialiserte land og skyldes at både forhandlere og forbrukere kaster mat som er helt spiselig. I Europa og Nord Amerika kaster hver enkelt forbruker mellom 95-115 kilo mat i året, mens forbrukere i Afrika sør for Sahara og i Syd- og Sydøst-Asia bare kaster 6-11 kilo i året.

Etisk og moralsk dilemma
I Norge kastes 500 000 tonn mat til en verdi av rundt regnet 10 milliarder kroner årlig. - Det er både et etisk og moralsk dilemma i en verden med en milliard sultende og et stadig mer synlig problem med utslipp av klimagasser. Mat som ikke blir spist, blir snarere et dobbelt klimaproblem. Det skapes klimagasser både i produksjonen av maten og når den går i forråtnelse, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han mottok denne uke en rapport en som sier at det er mulig å etablere en matsentral for å distribuere fullverdig mat som av praktiske årsaker ikke kan omsettes i vanlige kanaler. Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe som Brekk var med på å nedsette i fjor og som er ledet av Kirkens Bymisjon og har representanter fra næringen og myndighetene.