Historisk arkiv

Likestilling i reindriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matdepartementet har sendt rapporten "Likestilling i reindriften" på høring til ansvarlige parter. Frist for tilbakemelding er 31.05.2011.

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har sendt rapporten "Likestilling i reindriften" på høring til ansvarlige parter. Frist for tilbakemelding er 31.05.2011.

Kvinners stilling i reindriften har tradisjonelt vært sterk i reindriften. Reindriftskvinnene har vært den sentrale personen i organisering av familiens næringsdrift, økonomi, opplæring og oppdragelse av barn og ungdom, produksjon av klær og bruksgjenstander, samt stått for det alminnelige husholdet. Reindriftskvinnens posisjon har gradvis blitt svekket. Dette har blant annet sin årsak i overgangen fra naturalhusholdet til pengeøkonomien.

Mål å stryrke kvinnens stilling
Det er en målsetting å styrke kvinnens stilling i reindriften. I dette arbeidet er det sentralt hvilken politikkutforming kvinner i tilknytning til reindriften ønsker og etterspør. I forkant av forhandlingene om Reindriftsavtalen 2011/2012 mottok avtalepartene rapporten ”Likestilling i reindriften”. Rapporten gir en vurdering og en kartlegging av eksisterende utredningsmateriale om reindriftskvinnenes stilling.

Konkrete forslag
I tillegg fremmes en rekke konkrete forslag for å fremme likestillingen i reindriften. I og med tiltakene spenner over et vidt spekter og berører flere innstanser/myndigheter, har departementet valgt å sende rapporten til ansvarlige parter til uttalelse og vurdering. Frist for tilbakemelding er satt til 31.mai.

I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013 skal den videre oppfølgingen av den kvinnerettede satsingen avklares, herunder prioritering av tiltak.

Foridefoto: Reinsdyr. Foto: Asgeir Helgestad, Samfoto.