Historisk arkiv

Smag og Behag i Grimstad er årets vinner av Ganefart

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

For fjerde gang har Norges beste spisested langs veien blitt kåret. Lunsjbaren Smag og Behag i Grimstad er vinner av årets Ganefartkonkurranse.

For fjerde gang har Norges beste spisested langs veien blitt kåret. Lunsjbaren Smag og Behag i Grimstad er årets vinner. I tillegg til heder og verdighet er premien en sjekk på kr 50.000,- og et diplom.   

- Ganefart bidrar til å finne fram til de beste spisesteder langs veien i hele Norge. Økt oppmerksomhet og interesse for god mat basert på norske råvarer og formidlet på en forståelig måte, skaper stolthet og engasjement. Ganefart gir inspirasjon både hos produsent, kokker og spisegjest, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl. 

Juryens begrunnelse:
- Smag og Behag lunsjbar i Grimstad på Sørlandet er årets vinner av Ganefart. Konseptet med lunsjbar (åpningstid mellom 10 og 17) gir mulighet for at andre spisegjester enn de som er ute på kveldstid kan bli kjent med sørlandske matspesialiteter og råvarer. Barn kan få halve porsjoner av den samme maten som tilbys voksne. Dette er også en fin måte å formidle lokale smaker og retter til den oppvoksende generasjon. Juryen har tiltro til at Smag og Behag vil være et lokomotiv i regionen når det gjelder å se potensialet i bruk av lokale retter og råvarer. 

Juryen for 2012 har bestått av statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet, leder i Norges Bygdekvinnelag Katrine Kleveland, administrerende direktør i Innovasjon Norge Gun Ovesen og Jarle Baer, kokk ved Oslo Spiseforetning. 

Historien om maten  
Juryen for 2012 har hatt 8 gode regionvinnere å velge mellom i kåringen av årets Ganefartvinner. Alle regionvinnerne serverer god mat og er gode ambassadører for spisesteder som serverer lokal norsk mat på en gjestfri og hyggelig måte. I 2012 skulle de ulike regionale juryene ha ekstra oppmerksomhet rundt spisestedenes evne til å formidle historier eller opplysninger om råvarene som brukes, om opphav til rettene, kanskje med en historie til. Presentasjon av maten ved bruk av norsk menyspråk og bruk av norske navn på rettene er også vektlagt. 

Juryen mener at samtlige restauranter i Norge skal ha fokus på bruk av norsk når maten presenteres enten skriftlig eller muntlig til norsktalende spisegjester. Det er unødvendig å ty til fransk, maten blir ikke bedre eller mer forståelig av den grunn. 

Ganefart
Ganefart arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Norges Bygdekvinnelag og Innovasjon Norge. Ganefart skal utpeke det spisestedet som er best på å servere mat med lokale råvarer og lokal matkultur. Publikum har anledning til både å nominere og stemme på det stedet de mener er best egnet. Nærmere 200 spisesteder har vært blant de nominerte. 

Fra kåringen i dag, fra venstre: Innovasjon Norges representant Per Arne Tuftin, Kathrine Kleveland leder i Bygdekvinnelag, daglig leder av Smag & Behag Hans Petter Klemmetsen og statssekretær Harald Oskar Buttedahl.
 
Restaurant Smag & Behag
Restaurant Smag & Behag (Foto: Smag & Behag)

Mat og reiseliv
Årets Ganefart-pris ble delt ut på konferansen Mat og Reiseliv, som arrangeres av Innovasjon Norge i samarbeid med Den Norske Turistforening, HANEN og Innovasjon Norge. Mat og Reiselivskonferansen er et faglig møtested for både produsenter og serveringssteder. 

De åtte regionvinnere er:

  • Hedmark/Oppland: Torsætra, Skreia, Oppland
  • Trøndelag/Møre og Romsdal: Nilsgardstunet, Stordal, Møre og Romsdal
  • Agder og Rogaland: Smag & Behag, Grimstad, Aust-Agder
  • Hordaland og Sogn og Fjordane: Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll, Hordaland
  • Buskerud, Telemark og Vestfold: Gretteberg kafe, Haugastøl, Buskerud
  • Akershus, Østfold og Oslo: Villa Mat og Mer, Mysen, Østfold
  • Troms og Finnmark: Røkenes Gård og Gjestehus, Ervika, Troms
  • Nordland: Restaurant Bojer, Thon Hotels Svolvær, Nordland.