Historisk arkiv

Unge bønder skal gi landbruks- og matministeren råd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har hatt første møte med Ungdomsrådet for landbruket. 12 unge bønder og landbruksinteressert ungdom skal komme med forslag for å øke rekrutteringen til landbruket.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har hatt første møte med Ungdomsrådet for landbruket. 12 unge bønder og landbruksinteressert ungdom skal komme med forslag for å øke rekrutteringen til landbruket.  

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker dialog med ungdom for å høre hva de legger vekt på i sitt yrkesvalg. Ungdomsrådet for landbruket, som i dag møttes for første gang, består av unge engasjerte bønder og landbruksinteressert ungdom med erfaring i hvordan det er å etablere seg i landbruksnæringa. Innen høsten 2013 skal rådet avlevere en sluttrapport til landbruks- og matministeren. 

– Skal landbruket ha en framtid, må ungdom ha interesse for landbruk og vilje til å satse på sektoren. Ungdom vet best hvordan ungdom tenker. Derfor ber jeg landbruksinteressert ungdom om råd om hvordan landbrukspolitikken skal utvikle seg og hvordan rekrutteringsarbeidet bør foregå, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

– Jeg håper at Ungdomsrådet skal bidra til dialog med unge personer i landbrukssektoren, og at dette vil skape mer debatt og dialog om rekruttering og landbruk generelt. God rekruttering til landbruket er avgjørende for å kunne øke matproduksjonen og ellers nå målene i landbruks- og matpolitikken. Regjeringen vil føre en landbrukspolitikk som gir ungdom framtidstro, lyst og muligheter for å satse på å ha yrket sitt i framtida, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum. 

Skal bidra til politikkutvikling
Ungdomsrådet skal samles og arbeide uavhengig av Landbruks- og matdepartementet, og vil ta i bruk sosiale media for åpen debatt med andre unge i samme situasjon. Rådet skal i løpet av et år komme med innspill på hvordan rekrutteringen til landbrukssektoren kan bedres. Medlemmene skal ut fra egen erfaring og kunnskap gi innspill til landbrukspolitikken for å motivere flere unge til å velge landbrukssektoren som yrkesvei og foreslå tiltak for å gjøre det ”greit å være ung bonde”. 

Landbruks- og matministeren oppfordret i det første møtet Ungdomsrådet til å se på flere temaområder: 

  • Omdømmebygging: tiltak for å skape optimisme blant ungdom til å satse på landbruk
  • Bonden som samfunnsentreprenør: Bonden som allsidig næringsutvikler, bærer av tradisjon og kultur samt viktig arealforvalter i distriktene
  • Kompetanseheving: Foreslå tiltak for å heve kompetansen blant bønder for å kunne møte nye utfordringer 

Stort kompetansebehov i landbrukssektoren
-Norsk landbruksrådgivning vil ha behov for 150–200 nye rådgivere fram mot år 2020. En undersøkelse gjort av FAFO om arbeidskraftbehovet i mat- og drikkeindustrien, viser at over 70 prosent av bedriftene vurderer det som vanskelig eller svært vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Det trengs rekruttering av engasjerte personer med landbruksfaglig kompetanse i hele landbrukssektoren, både i næringene, industri, forvaltning, rådgivning, utdanning og forskning. Vi trenger også å øke interessen for naturbruksutdanning, og her blir rådene fra Ungdomsrådet viktige innspill, sier landbruks- og matministeren.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum med Ungdomsrådet for landbruket.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum med Ungdomsrådet for landbruket. På bildet, venstre, ovenfra: Jon Gaute Lunden fra Reddal i Grimstad, Anders Klaseide fra Eidsvoll, Kjerstin Lundgaard fra Ringsaker i Hedmark, Elisabeth Holand fra Vestvågøy i Nordland og Anne Karin Grødeland fra Orre i Rogaland. I midten, ovenfra: landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Anne Rakel Haaland fra Audnedal i Vest-Agder og Ingeborg Johansen fra Tromsø. Høyre, ovenfra: Erling Veie fra Skogn i Nord-Trøndelag, Martin Braanaas Kleppe fra Førde, Nils Håvar Øyås fra Melhus i Sør-Trøndelag, Erica Hogstad Fjæran fra Trondheim i Sør-Trøndelag og Øyvind Aukrust fra Oslo. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)