Historisk arkiv

Vennesla bibliotek er årets trebyggeri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Prisen for årets trebyggeri 2011 ble delt ut på Byggdagene i går. Det innovative og innbydende Vennesla bibliotek stakk av med seieren.

Innovativ bruk av tre
Biblioteket i Vennesla bruker tre på en spennende og innovativ måte som har bidratt til å utvikle tre som byggemateriale. Bruken av tre er gjennomgående i hele bygget og den unike konstruksjonen spiller den viktigste rollen for bibliotekrommets særegne arkitektoniske uttrykk.

Et bygg for alle
En viktig begrunnelse for juryen er at bygget viser fremragende “hverdagsarkitektur” i den forstand at det tilbyr folk i alle aldre rom og omgivelser. Som bibliotek og kulturhus skaper bygget samhold og forståelse for mulighetene som ligger innen bruk av tre som byggemateriale. Det er Trefokus AS og Norsk treteknisk Institutt som har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette sammen med Byggindustrien.

Vennesla bibliotek (Arkitekt: Helen og Hard arkitektfirma AS /Foto Tore Andre Baardsen)

Utviklingsprosjekt
Bygget er realisert av Vennesla kommune i samarbeid med Helen & Hard arkitekter og lokale og nasjonale leverandører. Trebasert Innovasjonsprogram i Innovasjon Norge har støttet arkitekten i utviklingsprosjekt hvor utfordringen har vært å utvikle et integrert interiør i bærekonstruksjon som blant annet skjuler ventilasjon og rørsystemer. Løsningen vekker internasjonal oppsikt og bygget har vunnet flere priser.

Fakta om Vennesla bibliotek:
12 innsendte forslag
Juryen bestod av
Jørn Brunsell, Treteknisk
Haakon Tronrud, Trondrudgruppen
Kjersti Folvik, Multicosult
Helen og Hard arkitektfirma AS, Arkitekt  
Per Helge Pedersen, Byggindustrien.

F.v. Nina K. Amdahl (Rambøll), Torhild Bransdal (ordfører Vennesla kommune), Håkon Solheim (Helen & Hard) Leif R. Sakariassen (Vennesla kommune).

F.v. Nina K. Amdahl (Rambøll), Torhild Bransdal (ordfører Vennesla kommune), Håkon Solheim (Helen & Hard) Leif R. Sakariassen (Vennesla kommune). (Foto: Per Skogstad/Treteknisk)